Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Något att hänga i granen

Av Posted on Inga taggar 0

Chokladpulverlock i granen.

Första gången jag såg att amerikaner hänger fotoramar i sina julgranar tyckte jag att det var en konstig idé.

Men det är ganska många år sedan, och nu har jag vant mig.

Såpass att jag tycker att det är en vacker tanke: att pynta med familjen och kanske vännerna, och att plocka fram just de bilderna bara några veckor om året och bli glatt överraskad och påmind!

Eftersom det här är ett pyssel som förutsätter en tom förpackning tänkte jag att jag skriver om det redan idag, så att ett eller annat lock kan frigöras innan det är dags om någon skulle bli lite inspirerad.

Förra hösten när jag skulle slänga ett chokladpulverlock från en låda med ICA:s ekologiska chokladpulver tyckte jag nämligen plötsligt att det såg ganska trevligt ut. Inte som skräp, utan mer … som en liten ram.

En baksida. Här behövs noggrann limning om bilden ska bli kvar till nästa jul.

Så när julgranen var nästan färdigpyntad letade Daniela och jag upp dubbelkopior av några bilder av henne (vi ville inte förstöra albumet) — en gammal och tre nyare — och tog fram klister, saxar och garn. Daniela hade ett klistermärke också. Bra med resurser. Och ännu bättre när pysslet inte förutsätter att man skaffar en massa nya resurser. (Hade hon hämtat fler klistermärken så hade de säkert kunnat komma till användning!)

Det behövs två foton till varje lock om man vill ha både framsida och baksida som vi. Och så får man måtta mot en lampa eller ett fönster så att motivet hamnar rätt, och så får man rita av locket och klippa med hjälp av ögonmått, hellre lite i taget än för mycket på en gång. Och så är det förstås bra om klistret är sådant som klarar fotopapper mot plast.

Och så ett klistermärke.

Såhär blev resultatet. Danielas mamma, min syster, trodde att jag hade köpt ”ramarna” på Panduro. Det var väl ett ganska bra betyg?

Vill man inte hänga familjen i granen kan man förstås använda begagnade julkort med passande (långsmala?) motiv istället. Och runda lock, från en bakpulver- eller vaniljsockerburk till exempel, är nog en finfin idé!

En plats full av återbrukspyssel är Klockarbarns blogg. Där pågår en återbruksutmaning som jag ansluter den här idén till!