En hälsning från Mia på Yallatrappan i Malmö

Idag gästbloggar min väninna Mia som läser till beteendevetare i Lund och gör sin långa praktik på Yallatrappan i Malmö. När jag hade frågat ut henne om arbetet där några gånger kom jag på att fler borde få höra om det. Varsågoda! Och tack Mia!

***

Mia på väg in.

Jag hade egentligen tänkt att jag ville praktisera inom ett helt annat område (på ett ställe där jag också fick praktikplats till slut) men så fick jag höra talas om Yalla Trappan. Det var av Rasmus som läser samma utbildning som jag och som gjorde praktik där förra året. Jag blev nyfiken och åkte dit och hälsade på. Väl där kände jag mig verkligen hemma!

På Yalla Trappan finns ett engagemang och en positiv drivkraft; jag möttes av ett sätt att jobba som jag tyckte verkade vara både kreativt och nytänkande. En miljö att växa i. Eftersom det sättet att jobba lockar mig valde jag att lägga mina fyra praktikmånader där. Och det är jag glad över!

Yalla Trappan är ett kvinnokooperativ och arbetsintegrerande socialt företag som ligger mitt på Rosengård i Malmö. Här finns en café- och cateringverksamhet som serverar läcker mellanösternmat och en syateljé som jobbar med en massa spännande projekt. Dessutom har YT en städ- och konferensservice som utför städning i olika lokaler runtom i Malmö.

Yalla Trappan är en ideell förening, och verksamheten är organiserad som ett arbetskooperativ med demokratiska principer som grund. Det innebär att de som arbetar på Yalla Trappan har stor delaktighet i besluten som tas när det kommer till hur företaget ska drivas.

Den grundläggande idén med företaget är att skapa goda förutsättningar för kvinnorna som arbetar där att nå arbetsmarknaden och att genom Yalla Trappans egen verksamhet skapa nya arbetstillfällen.

Yalla Trappan är inte vinstdrivande, utan vill först och främst hjälpa kvinnor som, ofta på grund av brist på utbildning och fysiska eller psykiska besvär, står väldigt långt bort från att få ett arbete. Den hjälpen ger Yalla Trappan genom att skapa en meningsfull arbetsplats där alla får växa i sin egen takt och efter egen förmåga. Engagemang, delaktighet och kompetensutveckling är viktiga delar i verksamheten.

För tillfället jobbar 22 kvinnor på Yalla Trappan, varav 12 stycken är anställda och 10 är praktikanter. Många som kommer hit börjar som praktikanter, men önskan från de allra flesta är att så småningom få en fast anställning.

De flesta av kvinnorna som arbetar här är invandrarkvinnor. Många av dem har tidigare varit långtidssjukskrivna (ofta på grund av sjukdom till följd av trauman i deras hemländer) och saknar utbildning eller yrkeserfarenhet. Flera av dem har under sin, ofta långa, tid i Sverige till största delen befunnit sig i det egna hemmet utan någon som helst tilltro till sin egen förmåga att kunna jobba eller på annat sätt engagera sig och ta ansvar i samhället. Det var när den här situationen blev alltmer påtaglig, för sex år sedan, som idén till projektet ”Trappan” föddes. Projektet gick så bra att man för två och ett halvt år sedan slog upp dörrarna till den idag permanenta verksamheten Yalla Trappan.

För mig är ingen dag är den andra lik! Mitt arbete är väldigt varierande och jag får vara med och hjälpa till på många olika områden. Det är bra och hjälper mig att få en tydlig inblick i vad det innebär att driva och arbeta i ett socialt företag. Och jag lär mig mycket!

En viktig tanke här är också att vi hjälps åt; de olika verksamheterna kan vara olika tungt belastade under året, och då är tanken att vi ska kunna stötta och hjälpa varandra. Därför har jag fått hjälpa till en del med det praktiska, till exempel med att leverera bullar, hämtat symaskiner som varit på service och göra uppläggningen vid cateringuppdrag.

Samling i köket. Bild lånad från Yalla Trappans webplats.

Först och främst jobbar jag dock på kontoret med YT:s verksamhetsledare. Jag får vara med på möten som gäller både vår kommersiella verksamhet (till exempel med kunder som vi samarbetar med) och vår sociala verksamhet (till exempel med Arbetsförmedlingen och vid anställning av ny medarbetare). Jag har fått ta emot några av alla de grupper som besöker oss här och berätta om YT:s verksamhet, jag har fått hjälpa till med planeringen av vår cateringverksamhet och jag har fått vara mycket i kontakt med kvinnorna när det gäller till exempel att informera eller lära upp. Ja, allt mellan himmel och jord helt enkelt. Jag har fått arbeta med saker jag aldrig trodde jag skulle hålla på med. I stort sett varje dag lär jag mig något nytt och utmanas på något plan. Så är det, antar jag, när man jobbar i ett socialt företag som i mångt och mycket fortfarande håller på att komma igång och som därför ständigt förändras och utvecklas, prövar nytt och tänker om.

Yalla Trappan inspirerar mig på många sätt. Kanske särskilt dess förmåga att förena eget företagande med social verksamhet. Hur ska man kunna konkurrera med andra företag utan att samtidigt köra över de människor som man genom sin verksamhet har till syfte att hjälpa? Det går ju inte sätta effektivitet och proffsighet i centrum på samma sätt som så många andra företag gör.

Yalla Trappan jobbar för att skapa ett starkt varumärke genom att framhålla de grundvärderingar och det arbetssätt som gör företaget så speciellt — det är ett företag som skapar arbetsmöjligheter och som sätter de goda värdena i centrum, som hjälper människor att växa både när det gäller självkänsla och kompetens, ett företag där hjärtat finns med.

Men företaget är inte enbart en social verksamhet utan också ett företag som måste ställa krav på sin personal för att kunna växa och upprätthålla den kvalité som marknaden efterfrågar, ett företag som behöver utvecklas och hitta sin egen nisch och specialområde.

Att klara av denna balansgång är en utmaning, en mycket spännande sådan, tycker jag. Och jag tycker att YT har kommit en bra bit på vägen i sitt arbete som innebär att förena kreativt och växande företagande med att fortsätta skapa förutsättningar för de av våra medmänniskor som har det allra svårast på arbetsmarknaden. Det sistnämnda, som ju är det grundläggande syftet, kan nämligen vara lätt att tappa bort på vägen i viljan att växa och bli större.

Glädje och gemenskap. Många av kvinnorna som jobbar på Yalla Trappan återkommer till att det är just detta som får dem att älska att gå till sitt arbete varje dag. Att få komma till en arbetsplats där det klingande skrattet och de värmande kramarna är en lika självklar del av vardagen som att tillreda dagens lunch och moppa golvet.

En arbetsplats där var och en ges ansvar men samtidigt får växa i sin egen takt. Där kollegorna är som ”min familj”. Sådana arbetsplatser behöver vi fler av!

Maria Björnståhl, praktikant på Yalla Trappan i Malmö

1 reaktion på ”En hälsning från Mia på Yallatrappan i Malmö”

  1. Hurra! Vilken underbar idé och vision. 😀 Och grundvärderingarna – så oändligt rätta och riktiga… Mer sånt här!
    Tack för att vi fick läsa om det! Man blir inspirerad och glad över allt som faktiskt GÖRS! Som kan förändra Livet i ett nytt land :-] GOTT

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *