
Igår kom det en fråga från frilansjournalisten Gabriella:
Jag skriver på [en artikel] som ska handla om bordsbön, om vi ber, varför vi ber och hur vi ber. Lite kul att jag fick frågan om att göra just det här jobbet för här hemma har vi precis tagit nya friska tag på det området, och det är inte min förtjänst utan 8-årige sonens som uppmärksammade hur viktigt det var med bordsbön i USA (vi var där på semester i somras).
Har du lust att svara på frågorna – ber du bordsbön, varför gör du det, och hur?
Jag skickar frågorna vidare. Svara gärna i kommentarfältet!
I Alagoinhas sjöng vi bordsbön varje morgon vid halv åtta-tiden när en massa skolbarn kom för att äta frukost. En av sångerna var en urgammal latinsk kanonsång som jag har hört här i Sverige också. Så nu kan jag den på tre språk. Fast jag tror att barnen tyckte bäst om de sånger där det passade finfint att klappa händer.
1. Ja jag sänder upp en bön innan och efter maten.
2. Jag tror på bönens och välsignelsens kraft.
3. Olika.
•Gode Gud välsigna maten Amen. (Med handflatorna mot varandra.)
•Sjunget vid fest ”I Jesu namn till bords vi gå….” (stående)
•när hjärtat är fullt av ett böneämne ber jag (tyst eller högt) ”tack Herre för att du hör mina böner som du förr alltid hört mina böner. Vi ber för … Och …. Och ….Välsigna…. Och …. Och …. I Jesu namn Amen. (slutna ögon för att bättre samla mina tankar)
Svar till Elisabet:
Tusen tack!
”I Jesu namn till bords vi gå
Välsigna Du den mat vi få
Och hägna med Din milda hand
I nåd vårt hem och fosterland Amen”
Fast har jag bråttom el är i offentlig miljö händer det ofta att jag bara lägger handflatorna mot varandra en eller två sekunder .
/elisabet
Jodå!
Åtminstone vid frukost och middag. (Lunch äter jag i och för sig sällan.)
Tackar Gud för att Han förser oss (mig och hundarna och katterna…), ber om Hans välsignelse över maten och alla som arbetat med den på olika sätt. (Kan bli många… Bonden, transportören, kassörskan, dagispersonalen som tar hand om kassörskans barn – många ryms i detta ”alla”!)
Inte alltid, men ganska ofta, ”förstärks/förlängs” bönen med något särskilt böneämne/person som behöver extra bönestöd.
(Lustigt… I denna text markerar stavningskontrollen ”bönestöd” och ”böneämne” ingenting annat. Ack, denna sekularisering!;D)