Yemenvästar åt andra håll

Det kom en fråga från Maria som arbetar med Stickhjälpen. Hon har skickat många Yemenvästar till Riga de senaste åren:

Hej Anna,
Nu har jag återigen fått mejl av någon som vill skicka yemen-västar till just Yemen. Jag har hittills skickat deras förfrågningar vidare till dig, men har du någon kontakt eller info som jag kan hänvisa dem till direkt?
 
Mvh Maria
Stickhjälpen / Föreningen Baltazar

***

Jo, såhär är det:

Den sjuksköterska som startade den stora insamlingen av babyvästar till sjukhuset i Jibla i Yemen, Tulla Danielsson, arbetade själv där och kunde garantera att varenda väst hamnade på en nyfödd som behövde den. När Tulla flyttade vidare tog en amerikansk (fast svenskättad!) sjuksköterska, Minna Hogstrom, över det arbetet och fortsatte att ta emot stora västlådor från Gundla som samlade ihop från hela Sverige och mindre från privatpersoner som skickade direkt.

Men situationen i Yemen har varit minst sagt svajig. Minnas man, som var läkare i Jibla, blev mördad tillsammans med ett par andra biståndsarbetare, och all den utländska sjukhuspersonalen blev tvungen att lämna Jibla. Minna skrev från USA till Gundla att det inte längre fanns några garantier för att västar som skickades till sjukhuset skulle komma fram till barnen och bad henne att sluta med sändningarna.

Att skicka just till Jiblasjukhuset är alltså ingen bra idé längre, trots att behoven egentligen är lika stora som förut — och någon annan insamling till Yemen har jag inte hört om. Någon som har det?

Däremot kan man ju skicka till andra ställen där nyfödda barn och deras föräldrar behöver all värme de kan få, till exempel till Lettland genom Stickhjälpen, till Sydafrika genom Knit One 2 Save One eller Baby Pack Project, eller till ett sjukhus i Addis i Etiopien där en finsk kvinna tar emot lådorna. Adresserna och lite information finns här!

(Jag är i full färd med att ta reda på mer om ett par andra insamlingar och hoppas kunna berätta om dem snart.)

1 reaktion på ”Yemenvästar åt andra håll”

  1. Ja det var bra att veta.Var just på väg att starta en stickning av en Yemenväst.Vore bra om vi kunde samordna sändning
    Hoppas att det finns någon bra lösning.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.