Tillsammansbakning: Elnas äppelkaka

Foto: Magnus Aronson (och förklädet kommer från Individuell Människohjälp)

Det är många som säger att berättelserna till recepten är det som gör böckerna i Kyrkkaffe-serien lite särskilda. Jag håller nog med — åtminstone tycker jag själv så mycket om att läsa allt extra som folk skriver när de skickar sina recept. Den här lilla berättelsen, om att bygga ihop en ny familj genom att baka tillsammans, är en av mina favoriter.

”Jag har alltid gillat att baka”, skriver Mats Jansson i Askersby. ”När jag gifte mig 2003 fick jag på köpet två härliga bonusbarnbarn, Johan och Filip. De tycker att det är roligt att baka tillsammans med mig när vi träffas. Bakningen har varit ett bra sätt att lära känna varandra. Elna var en gammal släkting till mig – hon bodde på gården Hôla i Askersby i Värmland.”

en äppelkaka
Ugn: 200°, ca 30 minuter

100 g smör
1 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

ovanpå:
några äpplen
kanel

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker poröst och tillsätt smöret. Blanda bakpulvret i vetemjölet och rör ner det i smeten.

Smörj och bröa en form, 18 centimeter i diameter. Häll smeten i den.

Skala äpplena och skär dem i klyftor. Garnera kakan med dem. Strö över kanel.

Sätt in formen i botten av ugnen och grädda äppelkakan i 200 graders värme i ungefär en halvtimme.

Servera den med vispad grädde eller vaniljsås.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *