Slättmissionens babytröja

När vi hade stickcafé och boksläppsfest på Din Bok i Örebro för ett par veckor sedan hade en av deltagarna, Margareta, med sig en fantastisk liten stickning.

”Jag har aldrig stickat särskilt mycket, men min väninna i Skara sa att Slättmissionen gärna vill ha sådana här babytröjor, så nu stickar jag dem”, sa hon.

Vi var flera som blev förtjusta i modellen. Margareta gick iväg och tog en kopia av beskrivningen, och jag lovade att publicera den här. Nu har Anita i Falun skrivit och påmint — så varsågoda, alla!

Det är alltså en mycket enkel tröja som stickas från framkant till bakkant i ett stycke. Sedan plockar man upp maskor till ärmarna på sidorna. Storleken på tröjan beror förstås på vilket garn och vilka stickor man använder. Vill man att den ska passa en liten ungefär upp till ett halvårs ålder kan stickor nummer 4 vara lagom.

***

 

Tröjskiss från Slättmissionen.

Slättmissionens babytröja

Lägg upp 50 m och sticka resår (1 r, 1 a) i 6 v.

Övergå till slätstickning och sticka 12–13 cm.

Byt sedan tillbaka till resårstickning och sticka 5 v.

På det 6:e varvet, sticka 25 m resårstickning, vänd och sticka tillbaka (detta är början till sprundet). Fortsätt på denna halva tills resårstickningen totalt är 11 cm (eller 25 v). Maska av 10 från kanten mot mitten (detta är halsringningen).

Sticka den andra sidans 25 m upp till samma höjd och maska av 10 m från kanten mot mitten.

Sticka 15 m, lägg upp 20 m (som motsvarar de 20 avmaskade), sticka de återstående 15 m och fortsätt sticka resår tills resårpartiet på bakstycket motsvarar det på framstycket. Övergå till slätstickning och sticka tills detta parti är lika långt som framstyckets. Avsluta med 6 v resår. Maska av.

Ärm: Plocka upp 50 m längs den ena resårstickade kanten. Sticka några v rm och fortsätt sedan med slätstickning till lagom längd. Minska 8 m jämnt fördelade över v och avsluta sedan med resår i 10 v. Maska av och lämna en ganska lång ände att sy ihop med.

Gör likadant för andra ärmen.

Sy ihop från ärmmudden, under ärmen och utmed sidan ner till mudden. Gör likadant på andra sidan.

19 reaktioner på ”Slättmissionens babytröja”

  1. Hej Anna och tack för dina kommentarer på min blogg! Visst hade Margareta stickat denna tröja utan resårdelen, med bara slätstickning?

  2. Kyrkkaffe-Anna

    Hej Jennifer! Ja, som jag minns det var Margaretas variant helt slätstickad. Jag undrar lite om inte resåren drar ihop det hela, och jag hade tänkt provsticka innan jag la ut mönstret, men det drar ut på tiden … Jag har stickat en västvariant, slätstickad med tre räta maskor utmed ärmhålen och utmed halsringningen. Det blev ganska bra. Tänkte att det kanske rullar sig annars, men det är inte säkert att man behöver göra så! Hälsningar från Anna

  3. Pingback: Lillagubbenvästen | Kyrkkaffe

  4. Nu har jag stickat en tröja och, min vana trogen, modifierat den lite. Så de enda sömmarna är uppepå axlarna. Ingenting i sidorna eller under ärmarna. 🙂

    1. Kyrkkaffe-Anna

      Hej Jennifer! Den vill man ju gärna se! Skickar du en bild och en beskrivning på hur du gjorde? Hälsningar från Anna

  5. Pingback: Anita testar mönster | Kyrkkaffe

  6. Jag försöker sticka denna tröja (har dragit upp två gånger…) och jag skulle gärna vilja veta vilka mått tröjan ska ha när den är klar. I centimeter alltså. För att kunna modifiera lite efter hur hårt man stickar. Plaggets bröstvidd och ärmlängd vore bra att veta. Tack!

  7. Pingback: Slättmissionens hjälpande hand | Kyrkkaffe

  8. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  9. Pingback: Inspiration: stickade tröjor och koftor | Kyrkkaffe

  10. Pingback: Slättmissionens Hjälpande Hand i Sukuta | Kyrkkaffe

  11. Pingback: Slättmissionens babytröja, alla varianter | Kyrkkaffe

  12. Pingback: Paketöppning i Skara | Kyrkkaffe

  13. Elna-Marie Andersson

    Hej!
    Jag och min mamma stickar en hel del barnkläder och skänker via Vitrysslandshjälpen i Borås, de har en filial för insamling i Tölö, kläderna skickas bla till Lettland och Vitryssland. Vi har även skänkt via Human Bridge men det var smidigare att lämna själv.

    Vi har köpt dina böcker och stickat från mönstren, men vi får inte ihop mönstret för Lilla Gubben-västen i Hemmets Journal, så vi undrar om du kan förtydliga det. Jag har läst även mönstrerna för Slättmissionens tröja och blir inte mycket klokare.

    Tacksam för hjälp och tack ännu en gång för dina böcker och det som ni gör.
    Elna-Marie Andersson

    Svar till Elna-Marie:

    Hej Elna-Marie!

    Roligt att höra att ni stickar och har hittat ett bra ställe att lämna era saker till!
    Om du berättar exakt vad det är som är oklart med beskrivningen till Slättmissionens tröja och västen så ska jag se om jag kan reda ut det.

    God fortsättning!

    Anna

  14. hej! försöker mig på babytröjan och jag har aldrig stickat mer än högst någon halsduk, men detta är kul 🙂 men nu undrar jag var börjar jag maska av? ”Maska av 10 från kanten mot mitten (detta är halsringningen).” men i början av varvet då finns en maska kvar och den blir jag inte av med, vad gör jag för fel? skulle ni kunna lägga upp bilder under arbetetsgång? Mvh GIll

    Svar till Gill:

    Hej Gill!

    Ursäkta att svaret har dröjt – jag har varit på resa utan uppkoppling.
    Det är inte säkert att jag förstår din fråga rätt, men avmaskningen för halsen görs alltså i riktning från mitten och ut mot kanten – och mitten är ju delad (se skissen). Du stickar de två första maskorna, drar den första över den andra, stickar en tredje maska, drar den andra över den tredje och så vidare. Det ska inte bli någon maska över i ”mittkanten”. Däremot har du ju maskor kvar på stickorna både från den andra delen av stycket (som inte maskas av för halsöppning) och från andra halvan av framstycket (som du ska göra klart senare).
    Den tecknade skissen kanske kan vara till hjälp? Den är lite otydlig på det viset att ärmarna är med – dem stickar man ju först när det stora stycket (framstycke + bakstycke) är klart. Men annars tycker jag att det syns tydligt att det är bara raka stycken och en T-öppning för huvudet.

    Hälsningar,

    Anna

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.