Fina nya modeller

Det är inte något annat än fantastiskt med all denna påhittighet för de kongolesiska bebisarnas skull!

Kongo-hättan, komponerad och fotograferad av Maja på Husmorsskolan.

Maja på Husmorsskolan hade symöte igår och presenterade en helt nykomponerad liten hätta med knytband, virkad med en gammal filtruta som inspiration. Filtrutan rekonstruerade Maja för ett tag sedan, och nu blev den alltså tredimensionell, huvudformad och försedd med hålvarv och knytband. Enligt Maja ska det inte ta mer än en timme att virka den om man är någorlunda van — men det mest fantastiska är kanske att den inte kräver någon montering alls. Sådant sparar man verkligen minuter på, och tålamod också, och det i sin tur gör oftast att man snart är igång med nästa, eller hur? Här finns Majas beskrivning till Värma liten-hättan.

Vill man virka en matchande kofta kan en idé vara Hexagonkoftan som är mycket enkel att storleksanpassa och en annan kanske Pysselkiisens kofta.

Ett par av medlemmarna i Majas bloggsyförening har också bestämt sig för att bidra till Värma liten-insamlingen. Hundra procent husmor, till exempel, skriver om hur hon har stickat hjälmar till sina egna barn när de föddes, och till barnbarnen, och hur hon nu har börjat igen.

En som fick brevet om vår insamling var Tove, som genast skickade det vidare till sin mamma och rapporterar att mamma har köpt in flera nya garnnystan inför semesterresan och räknat ut hur många mössor och koftor de kommer att räcka till. Härligt! Det ska bli roligt att se dem.

Jennifers två första navelsträngsmössor.

Soilis danska modell Navelsträngsmössan inspirerade Jennifer, som provade att sticka på danska men modifierade beskrivningen en aning samtidigt som hon översatte den till svenska. Nu bjuder hon på den i PDF-form — Navelsträngsmössor. Tusen tack, flitiga Jennifer! Någon annan som vill prova?

Och en annan medlem i Majas bloggande grupp, Klockarbarn, provade en helt annan modell, en med knytband, också den genialisk på sitt sätt.

Visst är det inspirerande att se all denna påhittighet? Jag säger då det.

7 reaktioner på ”Fina nya modeller”

  1. För andra gången på bara 2-3 månader ökar mitt ”hopp om mänskligheten” rejält!
    Först Hjärtekatten som hade STORA (enl de själva) förhoppningar om att kanske, kanske, kanske få in 100 katter till årets slut… Nu är de över 500 sedan april! (Mina fingrar är inte sams med virknålen tyvärr, så jag ska göra några syskondjur, stickade, istället. Ibland är man extra sur på sjukdom…)
    Och så nu detta!
    Väldigt mycket strunt och dumt och rent förskräckligt virvlar runt i cyberspace och bara sprider elände, MEN – utan internet, hur många hade kommit igång att sticka mössor och annat redan? Jag hade väl sett det i Dagen, men jag hade inte kunnat sprida det till ca 1000 personer på en vecka!(Har ung så med läsare)
    Ursäkta en lång kommentar, men jag måste bara jubla lite för ibland är tekniken verkligen på människans sida! I detta fall dessutom på des sida som sannerligen behöver hjälp.

    Svar till Eva:
    Tack för ditt jubel och för att du har hjälpt till med att sprida informationen! Vi jublar med dig, som du märker! Otroligt roligt att så många vill vara med.

  2. PS: En sån navelsträngsmössa måste jag prova på, samt en hjälmmössa. Det stickade jag till mina egna barn när de var små och de sitter perfekt på små huvuden. Majas virkade ser finfin ut den också och även en sådan ska provgöras …

  3. Jag skrev ut uppropet och hängde upp det på jobbet. Tror vi är 5 som stickar just nu. Försöker peppa fler och på torsdag blir det syjunta i fikarummet.

    Svar till Sara:
    Hej Sara! Vilken bra idé — hälsa så mycket till allihop! Om någon av er kan ta en bild så visar vi gärna upp er här till inspiration för andra som inte kommit på att man ha syjunta i fikarummet på jobbet.
    Många hälsningar,
    Anna

  4. Man får ju nästan för mycket inspiration. Nu har jag istället problem med att komma på vilken modell jag ska börja med! Får väl göra allihop! Gissar att nästa symöte på husmorsskolan kommer innehålla ännu mer inspiration.. =)

    Svar till CT:
    Bekant känsla — men ganska trevlig eller hur? Det ska bli spännande att se vad Maja hittar på idag.
    Hälsningar från Anna

  5. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  6. Pingback: Inspiration: stickade mössor, hjälmar och hättor | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.