
Idag åker en massa folk till Göteborg för att vara på plats när Bok & Bibliotek öppnar dörrarna imorgon bitti. Ännu fler kommer med det tåg som går strax efter sex på morgonen från Stockholms Central och är framme precis när allt börjar. Den som inte hör till bokbranschen och kliver ombord på det tåget undrar nog vad som har hänt!
Men det är fortfarande lite kvar att göra på allt det vanliga. Till exempel måste ju Kyrkkaffebloggen få bjuda på ytterligare ett äppelrecept …
”Något av det godaste jag har ätit i fruktpajsväg är denna äppelpaj, som jag blev bjuden på av en väninna i Jönköping i mitten av 1970-talet”, skrev Carina Granström på Kungsholmen när hon skickade det till mig. ”Det är lite extra arbete med den, men den är väl värd besväret.”
en paj
Vila: ca 1 timme
Ugn: 225º, 20 + 15–20 minuter
pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
fyllning:
4 medelstora äpplen
1 msk socker
1 tsk potatismjöl
rivet skal av ½ citron
toscasmet:
1 dl hasselnötter
1 dl socker
50 g smör
1 msk vetemjöl
1 msk mjölk
Blanda smör, vetemjöl och vatten till en deg, vira in den i plastfolie och lägg den i kylskåpet i en timme. Tryck sedan ut den i en pajform och förgrädda den i 225 graders ugnsvärme i 20 minuter.
Skala och kärna ur äpplena, skär dem i skivor och lägg dessa i pajskalet. Blanda socker, potatismjöl och citronskal och lägg detta ovanpå äppelskivorna.
Hacka hasselnötterna grovt och blanda dem mes övriga toscaingredienser i en kastrull. Koka upp denna smet och bred den över äpplena.
Grädda pajen i 225 graders ugnsvärme i 15–20 minuter.