
Om man bakar vanliga runda frallor och lägger dem nära varandra på plåten kan man göra ett enkelt men mycket dekorativt brytbröd till julbordet. Receptet kommer från Per Fredriksson och hans kollegor i spannmålsproducenterna Wästgötarna, som gärna delar ut brödtips till sina kunder.
två brytbröd med totalt 32 bitar
Jäsning: 30 + 30 minuter
Ugn: 225°, ca 15 minuter
50 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1½ tsk salt
1 msk socker
ca 12 dl speltmjöl
100 g hasselnötter
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och värm blandningen till fingervärme.
Smula jästen i en degbunke och rör ut den med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, socker och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta ihop till en smidig deg, täck över den och låt den jäsa i en halvtimme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta in nötterna. Dela degen på mitten och rulla ut två längder. Dela dem i 16 bitar var. Rulla bitarna till runda bullar. Lägg en bulle mitt på ena kortsidan på en plåt. Fortsätt med två tätt intill på ”nästa rad” och tre, fyra och fem på de följande. Lägg till sist en bulle i nederkant som fot. Gör en likadan gran till. Täck över dem och låt dem jäsa i en halvtimme.
Värm under tiden ugnen till 225 grader. Grädda varje bröd mitt i ugnen i ungefär en kvart. Låt dem svalna under bakduk.