Här kommer en inbjudan till en rolig tävling!
***
Vem har det bästa klimatsmarta receptet?

Är du bra på att laga mat eller baka? Gillar du att använda säsongens ekologiska och närproducerade råvaror? Då kan du vara med och tävla om bästa klimatsmarta mat- eller fikareceptet!
Tävlingen vänder sig till alla, såväl husmödrar i församlingarna som vanliga medlemmar [i Svenska kyrkan, Annas komplettering]. Syftet med tävlingen är att inspirera till reflektion kring hur vi var och en kan minska vår klimatpåverkan.
Du kan tävla i två olika kategorier – maträtt eller bakverk. Juryn beslutar om vinnare i båda kategorierna i mitten av maj.
Vad kan du vinna?
1:a pris i båda tävlingskategorierna är en kväll med inhyrde kocken Magnus Hansson som lagar en festmåltid hemma hos dig för upp till tio personer!
2:a pris i båda kategorierna är ett bokpaket med tv-kocken Carola Magnussons bok ”56 enkla ekorecept” och ”Green kitchen stories” av författarna David Frenkiel och Luise Vindahl.
Den 21 maj presenteras vinnarna och deras recept på Svenska kyrkans webbplats. Du kommer att kunna läsa intervjuer både med dem och juryn, och ladda ner vinnarrecepten tillsammans med ett urval av de övriga inskickade bidragen. Så ta chansen att sprida din matlagnings- och bakkonst till fler!
Tävlingskriterier för klimatsmarta recept:
Tänk på att du ökar dina chanser att vinna tävlingen om du tar hänsyn till kriterierna nedan i ditt recept.
- Mindre kött – mer grönsaker:Det enklaste och viktigaste du kan göra om du vill minska din klimatpåverkan är att minska på köttet och istället äta mer vegetariskt. Om du använder kött – välj gärna ekologiskt, vilt eller lamm och ha det helst som ett gott tillbehör än att som är det mest centrala på tallriken.
- Ekologiskt/kravmärkta produkter: Ekologiskt jordbruk är långsiktigt och hållbart, det ger mindre utsläpp. Ekologiskt mjöl och ekologiska grönsaker ger ungefär hälften så stora utsläpp av växthusgaser som ickeekologiska.
- Använd säsongsråvaror: Genom att välja frukt och grönsaker som är i säsong sparas en massa energi. Vintertid är det klokt att välja mer rotfrukter och grövre grönsaker och mindre av gurka, tomat och sallad. Att äta 1 kg tomater mitt i vintern ger 24 gånger mer koldioxidutsläpp än 1 kg morötter för att nämna ett exempel.
- Välj närproducerat: När vi väljer mer lokalt producerad mat bidrar vi med mindre transportutsläpp och med att bevara jordens naturliga kretslopp. En vanlig frukost idag kan ha rest ett varv runt jorden innan den landar på vår tallrik.
- Fairtrade-märkt: Att välja Fairtrade-märkt bidrar till att förbättra arbetsvillkoren för många arbetare och jordbrukare i fattiga länder. De får en rimlig lön att försörja sig och sin familj på. Om fler handlar kan fler få ett arbete och du bidrar till en positiv utveckling.
- Undvik halvfabrikat såklart!
Ladda ner tävlingsformuläret via länken nedan och fyll i alla uppgifter. Senast måndagen den 28 april vill vi ha ditt tävlingsbidrag. Välkommen till tävlingen!
Ladda ner tävlingsformuläret här>>
Det går också att mejla uppgifterna till redaktionen@svenskakyrkan.se. Det du behöver skicka är ditt namn, mejladress och telefonnummer, receptets namn, vad det kommer ifrån och på vilket sätt det är klimatsmart. Du ska också skicka en lista på ingredienser och hur man går tillväga. Om du vill skicka med en bild på maträtt/bakverk går det bra.
***
Tävlingens jury
Anna Braw. Redaktör på Libris förlag, skriver på Kyrkkaffebloggen och har satt samman Kyrkkaffe – bullar, böner och berättelser och en rad andra böcker med insamlade recept, tips och minnen.
Elisabet Karlsson. Husmor i Bäckbykyrkan i Västerås. Tidigare bland annat husmor och gästhemsföreståndare på Svenska Kyrkan i London.
Sonny Larsson. Husmor i Svenska kyrkan i London.
Sandra Ottosson. Kock och bagare med eget vedeldat hantverksbageri i den dalsländska skogen.
Johanna Sigréus. Kökschef på Johannas kök och anställd i Kirsebergskyrkan i Malmö. Utbildad till kock på restauranghögskolan i Grythyttan.
Thomas Söderberg. Biskop i Västerås stift.