Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Teexperimentet

Av Posted on Inga taggar 0

Här är ett experiment som jag har hållit på med till och från i några månader nu.

Att göra egna teblandningar!

Ett par barn som jag känner är mycket, mycket saknade av sina morföräldrar och farföräldrar, och jag försökte tänka ut något som barn kan göra och som går åt i vuxnas vardag utan att ta slut direkt.

Min kusin saknar alla våra gemensamma vänner så mycket och ville gärna att vi skulle göra någon present som gick att skicka till dem.

Till båda delarna tänkte jag att det borde passa med te.

Jag köpte ett par hekto vardera av grönt och svart te utan smaksättning i en tebutik. Sådana sorter finns ofta i någon ekologisk version.

Jag kommer inte ihåg namnet på det här gröna, men när jag skulle köpa mer i en annan butik föreslog kvinnan i kassan Gunpowder som också är grönt och som såg helt annorlunda ut.

Det svarta är nog ofta Ceylon-te, och jag har köpt det i tebutiker, men det kan vara bra att veta att det också finns som ekologiskt, KRAV-märkt löste i Coops Änglamark-sortiment (och att det blir ganska mycket billigare att köpa det så). I en ICA-butik i Malmö har vi köpt stora, exotiska förpackningar av ett direktimporterat Ceylon-te som jag aldrig hade sett tidigare.

Svart och grönt? Ja, att det blir bra att blanda dem, ungefär lika delar, var något som jag lärde mig i en tebutik i Kalmar i höstas. Varför hade jag aldrig tänkt på det tidigare?

Utöver det svarta och det gröna köpte jag flera smaksättningar — de som arbetar i tebutikerna har varit väldigt trevliga och gått igenom alternativen i sortimentet när jag har frågat. Så här är ringblomma som vi har använt i flera blandningar.

Och här är rosor som vi har använt i några. Eller möjligen hibiskus, jag minns inte.

Och här är lavendel som vi också har använt i några.

Utöver dem har vi haft pepparmynta, kamomill och malva och kanske något mer.

Femåringen gjorde en iakttagelse som gjorde mig så glad — han sa att när man har blandat i pepparmynta luktar teet nästan bara pepparmynta. Precis så är det! Och rosor och lavendel är också dofter som kan ta över. Så man kan börja med små mängder av smaksättningarna.

I en butik där min kusin och jag handlade fick vi extra teförpackningspåsar med oss när vi berättade om våra planer. I en annan bad vi att få köpa påsar, och det gick jättebra och var inte så dyrt. Vi har återanvänt många av ingredienspåsarna också — det är lätt att tejpa över etiketterna med nya eftersom de nya blir så stora. Och naturligtvis är det också roligt att lägga teet i fina teburkar, fast det är lite mindre praktiskt när man ska skicka dem med posten.

Att komma överens om blandningarna, hälla och röra och hälla upp i påsar och burkar går ganska snabbt. Det doftar gott men är lite otillfredsställande eftersom det bara är att röra om. Min elektroniska våg gick sönder mitt i ett pysselpass, så efter det kunde vi inte ens vara överdrivet noga med att det skulle bli ett hekto i varje påse.

Desto bättre då att det tar en stund att hitta på namn åt blandningarna och skriva etiketterna!

Här är en del av min kusins kollektion.

Vi har postat resultatet åt många olika håll, och min kusin har fått så många fina tackmeddelanden. Faktum är att det här lilla projektet har gjort mig också väldigt glad.

I vår och sommar ska jag försöka ta vara på åtminstone ett par teingredienser i vänners trädgårdar om de är med på det. Så om teprojektet fortsätter blir det kanske fler smaker i höst.

Kanske behövs det inte hålla-kontakten-under-pandemi-presenter då. Men presenter kan säkert vara bra ändå!