Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hur stor är en större Jolly Jacket?

Av Posted on Inga taggar 0

Som många av er vet har bilder ramlat bort i en massa äldre beskrivningar här på bloggen. Det är förstås väldigt retligt, men just den här veckan går det att göra något åt det. Ann-Christin har ställt upp som provvirkare!

Bild: Ann-Christin Wahl

Virknål: 4,5 mm

Lena som gjorde beskrivningen använde bomullsgarnet DROPS Loves You #5

Garnåtgång: 3 nystan + ½ nystan till att virka fm runt hela och knytbanden, gärna i en annan färg

Ann-Christin använde istället det här garnet som hon hade fått i present (det finns inte längre i Järbos sortiment)

Här kan man se masktätheten på Ann-Christins nystan.

Storlek i Lenas version: ryggbredd 23 cm, längd från hals till nederkant 25 cm eller efter eget tycke

Anledningen till att Ann-Christin hörde av sig var att hon undrade vad det motsvarar i barnstorlekar. Sedan löste hon det själv — såhär!

Idag köpte jag en body i storlek 62–68, 3–6 månader, skriver Ann-Christin. Så västen är väl i storlek runt 4 månader. Den är 23 centimeter från halsringningen och 23 centimeter tvärsöver när framkanterna ligger kant i kant. Låter väl bra?

Då börjar vi!

Förkortningar:
m = maska
lm = luftmaska
fm = fastmaska
sm = smygmaska
st = stolpe
r = rad
snäcka = (st, 1 lm, st) i en maska

Koftan, eller västen eftersom ärmarna bara är holkärmar, virkas uppifrån och ner i rader och i ett stycke. Inga sömmar!

Virka 75 lm.
Varv 1: st i tredje lm från nålen (räknas som 1 st här och i fortsättningen) och i nästa 11 m. Virka en snäcka i nästa m, st i nästa 14 m, snäcka i nästa m, st i nästa 17 m, snäcka i nästa m, st i nästa 14, snäcka i nästa m, st i nästa 12 m. 2 lm, vänd arbetet.
Varv 2–8: st i andra st från de 2 lm. St i varje m inklusive de m på vardera sida om lm-bågen, virka en snäcka i lm-bågen, st i varje m till nästa lm-båge, snäcka i lm-bågen, st i varje m till nästa lm-båge, snäcka i lm-bågen, st i varje m till nästa lm-båge, snäcka i lm-bågen, st i resterande m, 2 lm, vänd arbetet.
Varv 9: st till första lm-bågen, vik koftan i en tredjedel  så att första lm-bågen hamnar ovanför den andra lm-bågen och virka ihop dem båda med en st, st i varje m till tredje lm-bågen, virka ihop tredje och fjärde lm-bågen med en st, st i resterande m. Nu är ärmarna färdiga.
Varv 10–21: vänd med 2 lm, st i varje m.
Avslutande v: Virka ett varv med fm runt hela koftans ytterkanter och med 3 fm i varje hörn.

Sy fast en knapp och använd ett av hålen på motsatt sida som knapphål.

Knytband (alternativ till knapp):Gör detta samtidigt som du virkar fm runt hela koftan.Vill du virka knytband så markera på båda sidorna (mitt emot varandra) på ett eller två ställen med lagomt avstånd, innan du virkar fm runt hela koftan. Virka minst 60 ganska lösa lm. På tillbakavägen virkar du 1 sm i varje lm med början i 2:a lm från nålen räknat. Virka fm till markeringen, virka bandet och när du virkat alla sm och är tillbaka vid koftan virkar du fm igen tills du kommer till nästa markering, och så vidare.

***

Grundbeskrivningen kommer alltså från Knit One 2 Save One, och den svenska översättningen gjordes från början av Pysselkiisen.
Storleksändringen är gjord av Lena Eriksson.