Fina fina mössor (och: varför behövs de?)

Så fina bilder dyker upp hela tiden nu!

Det ser ut som om Helene började med enfärgade och fortsatte med randiga, men det kan ju ha varit tvärtom.

Ingrid är klar med en klassisk, resårstickad mössa.

Klara har virkat två och börjat på en tredje.

Mona har stickat flera Easy Peasy Beanie och ett par resårstickade.

Ulrica använde en Baby Born-docka som modell för att se om prematurmössan var lagom stor.

Iréne har stickat efter Mainas beskrivning …

… och provat att variera den med resårstickning nertill också.

Min faster påminde mig häromdagen om att det kan vara svårt för människor i norra Europa att förstå varför det behövs stickade mössor till barn som föds i länderna nära ekvatorn. Så här kommer förklaringen igen:

Hypotermi är det medicinska begreppet för nedkylning. Det kan leda till annat, till exempel till lunginflammation.

Nyfödda, särskilt barn med låg födelsevikt och barn som har fötts för tidigt, har svårt att hålla kroppstemperaturen uppe, och precis som generationer av svenska skolbarn har lärt sig försvinner den mesta värmen ut genom huvudet när det är kallt. En mössa är alltså ett effektivt sätt att hjälpa ett litet barn att hålla värmen i hela kroppen.

Nätterna kan bli kalla även om dagarna är varma — och en dagstemperatur som vi skulle uppfatta som behaglig kan faktiskt också vara för sval för att en nyfödd ska klara sig opåverkad. Så mössorna behövs mycket på nätterna men också på dagarna.

När barnen har mössa kan de bli piggare och växa till sig snabbare än när mycket av den lilla energi de har går åt till att bara försöka hålla temperaturen uppe.

Och de barn som vårdas med kängurumetoden får ju sin mammas kroppsvärme också, men huvudet som sticker upp behöver fortfarande mössan.

Hoppas att det blev en vettig förklaring!

På medicinspråk kan man till exempel läsa det såhär:

”Hypotermi medför både högre morbiditet och mortalitet hos alla nyfödda oavsett födelsevikt och gestationsålder, [och] för tidigt födda är extra känsliga för hypotermi.”