Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Allra enklaste mössan (med en liten finess)

Vill du sticka något riktigt enkelt?

Eller har du i din närhet någon som vill lära sig att sticka och är lite otålig?

Den här mössan, som Elin tipsade mig om för flera år sedan, är verkligen enklast möjliga. Och den är hur enkel som helst att anpassa till alla storlekar som man kan behöva. Dessutom passar den perfekt till mössinsamlingen till Bunda!

Utöver garn behöver du stickor som passar till (jag stickar fram och tillbaka på rundsticka eftersom det är lättare, men raka stickor går förstås också bra) och en virknål i ungefär samma grovlek som stickorna (om du vill virka ”sömmen”), annars bara stickorna och en nål.

Lägg upp maskor till mössans höjd inklusive den uppvikta kanten — jag la upp 45 maskor till en prematurmössa på stickor 2½. Är det svårt går det ju att ha en lagom stor mössa som ”mall”, lägga upp och sticka några provvarv tills man hittar ett maskantal som blir bra.

Sticka rätstickning fram och tillbaka tills mössan når om huvudet på mottagaren. Till mina 45 maskor blev det bra med 134 varv. Här är en måttabell för barnmössor:

Skärmklipp från https://barnstorlekar.se/mer-barnstorlekar/mosstorlekar

Nu finns det tre sätt att fästa ihop rektangelns kortsidor så att den blir en cylinder:

A. Maska av rektangeln och sy ihop kortsidorna.

B. Maska av och fäst ihop samtidigt med hjälp av en virknål som du tar genom uppläggningskanten och genom en maska i taget — det blir ett slags smygmaskor.

C. Maska av och fäst ihop samtidigt med bara stickorna. Det är lite knöligare än med virknålen, men det går!

Finessen (bara om du vill): när du har fäst ihop/maskat av och fäst ihop ungefär tio maskor, vänd cylindern ut och in och fortsätt. Då hamnar den uppvikta kantens söm på insidan, och det blir lite extra fint!

När du har en cylinder, ta av garnet med ungefär 30 centimeter tillgodo (om du inte redan har tagit av det) och trä det genom maskorna i den kant som inte ska vikas upp, dra ihop och sy flera stygn härs och tvärs över det ihopsnörpta så att det dras ihop ytterligare. Det går att sluta öppningen helt på det viset även om det kan verka lite hopplöst till att börja med! Fäst garnänden noggrant och fäst också uppläggningsänden noga.

Vänd mössan ut och in och vik upp den lilla kanten.

Klart!

Tack Elin för den här idén!