Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Ulla stickar vantar i år också

Av Posted on Inga taggar 0

Har ni sett så vackra vantar?

Det är min väninna Ulla i Norge som har stickat dem, och när hon skickade nya bilder kom jag på att jag ville veta lite mer om hur det går med stickandet i år.

Hej Ulla! Hur många par vantar har du stickat i år?
Många …

Ulla Käll. Foto: pressbild

Hur kom det sig att du började med vantar?
Jag stickar många olika saker. Grytlappar, tröjor, vantar, ja, lite av varje. När jag hittade just detta vantmönster så föll jag för mönstret. Jag tröttnar inte på det, helt enkelt, och när jag byter färger så känns det nytt igen.

Var hittar du din inspiration?
Jag har många vänner som stickar, och vi inspirerar varandra. Jag bor också farligt nära en mycket bra garnaffär, och när jag går in i den, så drabbar inspirationen ofta. I Fredrikstad, där jag bor, har vi föreningen ”Strikkefestivalen”. De ordnar en stickfestival varje år, och dessutom kvällar med föredrag om stickning.

Vilken är den vackraste modellen du har stickat?
Svårt att svara på … Det finns så mycket vackert!

Tycker du om att spana efter nya modeller och prova dem, eller håller du dig helst till samma?
Jag har nog stor uthållighet med samma mönster, om det är ett jag tycker om. Jag tycker också om att utgå från det garn jag har och skapa något av det. Jag fick exempelvis garn från en vän som hade en del garn liggande. Det är så meningsfullt att ta vara på garn och skapa något användbart av det.

I vilka situationer stickar du bäst eller helst? Och ensam eller tillsammans med andra?
Jag stickar bäst med andra och ensam, när jag ser på TV eller när jag hör föredrag, ja, jag stickar gärna lite varstans. Tycker att vi kan öva oss i friheten att sticka också på oväntade ställen!

Har du hittat gemenskaper vid skärmen i år när mycket har blivit inställt? Hur har det fungerat?
Det är en stor gåva att vi har kunnat träffats och se varandra via skärmar i denna tid. Men det är också tröttande, och skärmgemenskapen ”mättar” inte på samma sätt som ett möte i samma rum. Viktigt att göra det som är möjligt.

Vilka garner är dina favoriter?
Min största favorit är Finullgarn från Rauma, tvåtrådigt.

Du stickar en del för försäljning – hur fungerar det?
Jag lämnar en del av det jag stickar eller virkar på Møllerens Hus i Aremark. De tar in varor på kommission och betalar alltså när de har sålt något. Dessutom har jag skapat en liten maillista med vänner som är intresserade. Detta är bara ett fritidsintresse för mig, så det är inte så stort.

Har du några egna formgivningsidéer på gång, eller satsar du helt på modeller som redan finns?
Jag gör lite olika. Den senaste tiden har jag kanske mest gjort efter modeller som finns, men rätt vad det är så får jag egna idéer.

Du kallar ditt stickande för Frizon – hur kommer det sig?
Namnet Frizon beskriver vad stickningen representerar för mig, en fri plats, där händerna kan skapa, och form och färger växer fram. En fri plats utan prestation.

Vilka vantar passar dig själv bäst?
Det är faktiskt lite olika: tumvantar, stickade eller i skinn.

***

Tack för inspirationen, Ulla!

När Ulla inte stickar leder hon retreater och spelar gitarr. Gränsen mellan Sverige och Norge och olika restriktioner har gjort att det har blivit mindre av båda delarna i år, men det går alltid fint att köpa hennes skivor och böcker via hennes webbplats!

Du som vill läsa lite om den delen av Ullas arbete hittar en intervju på Korsvei Sveriges webbplats.