Utan bil till Öland

Här kommer ett litet hoppingivande tips till alla er som av någon anledning inte kör bil!

Varken jag eller min svägerska gör det, och i slutet av juni gjorde vi en utflykt tillsammans med mina syskonbarn, en väninna och hennes två barn. Med enbart allmänna kommunikationer!

Jag åkte till Kalmar från Malmö med stadsbuss, Öresundståget och stadsbuss. Det har varit krångligt länge nu, eftersom jag mest har rest på helgerna när det har varit spårarbeten som har resulterat i ersättningsbussar, trängsel, osäkra besked och väntetider, och så var det plötsligt hur enkelt som helst! Fortfarande en bit att åka (tre timmar på tåget), men mycket lugnare.

Till Öland åkte vi med stadsbuss till Hansa City och länsbuss vidare. Det finns andra anslutningar också.

Vi klev av i Färjestaden, gick förbi ett köpcenter och genom ett ganska nybyggt bostadsområde vid vattnet (där finns det också ett solur som man kan ägna en stund åt tillsammans med barn) och kom fram till restaurang- och butikslängan och stranden.

Sedan kom det svåra: att hitta glass som passade både barn och vuxna … Vi löste det genom att gå till en bensinmack och köpa de vanliga favoritglassarna till barnen för att sedan gå till Chokladfabriken och köpa varsin kula till de vuxna. Lite krångligare, men på det viset blev alla nöjda!

Betydligt svårare: att ta vara på tiden på stranden när alla barn bara tänker på hur spännande det ska bli att åka BÅT.

På sommaren kör Ressel Rederi AB med fartyget Dessi i stort sett en gång i timmen. Att stå på kajen och vänta och spana efter Dessi är mycket spännande när man är två eller fyra år!

Sextio kronor per vuxen kostar det, pensionärer betalar fyrtio, tonåringar betalar som pensionärer — och barn upp till tretton reser gratis i målsmans sällskap.

Det gäller såklart att hitta den perfekta platsen på däck för att ta vara på både sol och vind.

Från hamnen i Kalmar får man gå en liten bit för att hitta bussar igen. Inte krångligt alls. Prova!

Och naturligtvis kan man åka buss både fram och tillbaka eller båt fram och tillbaka om man skulle vilja det. Och buss på själva Öland också.