På Fabriken i Malmö

Här förbereds en installation på Fabrikens tak. Min kusin är nummer två från vänster. Bild lånad från Tidningen Vision (foto: Jenny Leyman)

Här i Malmö finns det en daglig verksamhet — en arbetsplats för unga vuxna som har rätt till särskilt stöd (LSS) — som heter Fabriken.

En av mina kusiner arbetar där, så jag har varit där och hälsat på. Då var det adventsmarknad med saffransbullar som kom direkt från ugnen, keramik och annat att handla, och såklart massor av julpynt. En av de unga männen är helt otrolig på att teckna jugendbyggnader, och ett urval av hans teckningar hade förvandlats till en konstalmanacka som man också kunde köpa.

Tonya är en av min kusins arbetskamrater. Bild lånad från Tidningen Vision (foto: Jenny Leyman)

Nu kan man hälsa på på Fabriken oavsett om man prickar in en av dess Öppet hus-dagar eller inte — tidningen Vision har nämligen varit där och gjort ett reportage!

Jag blir så glad av att läsa om en plats där konsthantverk är viktigt. Visst är vi ganska många som hellre dricker vårt te ur en handgjord och handdekorerad keramikmugg än ur något som ingen människa har rört vid? Och konsthantverk från dagliga verksamheter håller ofta mycket låga priser — ibland så låga att jag skulle vilja lägga på det dubbla bara för att visa min respekt för dem som har tillverkat sakerna och för deras skicklighet.

Här är det Anette, Jonas och Paula som arbetar i en av verkstäderna. I bakgrunden syns Annika. Bild lånad från Tidningen Vision (foto: Jenny Leyman)

Min kusin växlar mellan olika uppgifter på Fabriken: hon har tillverkat ganska många armband av små, små glaspärlor, hon arbetar med keramiken ibland (jag önskar att det gick att beställa stora koppar som just hon har gjort …), hon syr väskor och kuddar och barnkläder ibland.

Det som tillverkas på Fabriken säljs i en butik som heter Torsten. Om den borde det också göras reportage! Här är ett som man kan läsa om man är prenumerant på Sydsvenskan.

Och det kanske bästa: i tisdags var min väninna Katarina på besök, och hon hittade ett café som jag inte hade hört talas om men som verkar vara hur fint som helst. Här!