Midsommarfavorit

Nu i midsommarhelgen fick jag en bild från min kollega Elna:

Hon har upptäckt samma sak som jag — att kladdkaka med havregryn är det perfekta sällskapet till jordgubbar!

Om man bara har några få jordgubbar är det förstås extra bra att kunna dryga ut dem, men också när man har massor blir det (om det nu är möjligt) en förhöjning av jordgubbsupplevelsen. Med eller utan grädde eller glass!

Här kommer receptet i repris! Halv sats blir lagom till en springform.

Kladdkaka med havregryn

en ugnsstor långpanna full

Ugn: 175 grader, ca 20 minuter

300 g smör

5 dl socker

2 dl havregryn

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 ½ dl kakao

1 msk vaniljsocker

Smält smöret i en stor gryta och blanda i socker, havregryn och ägg. Sikta till sist ner vetemjöl, kakao och vaniljsocker.

Bred ut smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna och grädda kakan i 175 grader i ungefär 20 minuter (känn på ytan med ett finger — den ska inte kännas kladdig men inte heller hård). Den får gärna vara lite kladdkakeseg när den kommer ut.

Skär den i rutor när den svalnat lite.