”Alla borde få gå i skolan” — #denrundafilten blev Lotta Bloms insamling

Här kommer en intervju med Lotta Blom, minst lika känd under sitt yrkesnamn Tant Kofta. Jag gjorde den för tidningen Uppdrag Mission i somras, så nu är det verkligen dags att ni bloggläsare också får ta del av den!

Lotta Blom stickade en ny filt, skrev ner hur hon hade gjort och bestämde sig för att låta fler få glädje av resultatet. På sju månader har det blivit mer än 135 000 kronor till skolgång för flickor.

Intervju: Anna Braw

Foto: privata bilder

Tant Kofta kallar hon sig i stick- och virkvärlden, där hon turnerar med gammaldags koffertar fyllda med garn som hon har färgat i sitt hus i Romelanda nära Kungälv och hängt på tork i trädgården där. Då och då leder hon kurser. Ett par dagar i månaden har hon också öppet i sin hemmabutik. Flera av hennes tidigare beskrivningar, till exempel en flexibel kofta, har blivit mycket spridda. Men tidigt i våras, när hon var klar med beskrivningen till en filt, provade hon ett nytt sätt att arbeta.

Hej Lotta Blom! Vad är Den runda filten?

Det är ett projekt där man kan sticka sig en rund filt och samtidigt vara med och bidra till att flickor i tredje världen får en chans att gå i skolan och utbilda sig. Den som vill göra det får stickbeskrivningen av mig och sätter in 50 kronor eller valfri summa till Plan International Sverige. Filten kan man sticka med restgarner eller vilket garn man vill. Den är inte alltför svår, den är rolig att sticka, och man kan göra lite som man själv vill. För att lyckas behöver man förutom garn en lång rundsticka, 150 centimeter, och 17 stickmarkörer.

Du har ju gjort många beskrivningar – hur kom du på att en beskrivning kunde bli en insamling?

Jag tycker att jag lever ett så privilegierat liv i ett tryggt land, och jag ville göra något som kan få en betydelse för andra. En filt är en symbol för omtanke och värme – vi slår en filt om dem som är alldeles nyfödda, frusna, skadade eller sjuka.

Jag har min bakgrund i skolvärlden och ville samla in pengar till något som får en bestående betydelse. Alla borde få gå i skolan för att skaffa sig redskap för att klara livet bättre. Kunskap är makt. Om flickor får lära sig att läsa och räkna kan de klara sitt liv mycket bättre. De kan göra affärer, blir inte lurade så lätt och kan läsa sig till information och handla därefter. Att det blev Plan var en slump – någon nämnde organisationen, jag läste på hemsidan och det kändes framåtsyftande och bra.

Ditt koncept är att lita på ”köparna” – funderade du på att genomföra projektet på något mer kontrollerat sätt?

Det är väl självklart att alla skänker en slant? Hur skulle det kännas att sitta och sticka på en filt och tänka att flickorna inte får några pengar av mig för att jag är för snål? 

Hur mycket pengar har Den runda filten dragit in hittills?

Idag, den 6:e augusti, har 922 personer gett sammanlagt 125 673 kronor [och nu i början av oktober har det hunnit bli mer än 135 000 kronor, Annas anm] – och det är fantastiskt! Insamlingen startade den 1:a mars i år. Nästa steg i insamlingsarbetet är att tillsammans med Plan berätta om hur pengarna används. Det ska jag göra på sociala medier under hösten.

Vad tror du att Instagram och Facebook har spelat för roll i insamlingen?

Instagram och Facebook har en mycket stor betydelse i insamlingsarbetet. Det var där jag först berättade om hur det fungerar och uppmanade folk att vara med. De som vill visa sin filt skriver #denrundafilten i sitt inlägg, så kan alla se vilka fina filtar det blir. Och så kan man gå med i en grupp på Facebook och hjälpa varandra om man kör fast. 

Vad har du fått för reaktioner?

Jag är överväldigad av alla positiva reaktioner. Alla är glada och tycker att det är en bra idé. På Plan blev de överraskade över att det kom så mycket pengar. ”De som stickar är godhjärtade och generösa av sig”, svarade jag.

Fotnot:

Plan International Sverige

Plan International Sverige är del av biståndsorganisationen Plan International, som har verksamhet i 75 länder. Såhär presenteras verksamheten på organisationens webbplats: ”Vi arbetar på uppdrag av barn för att stärka deras rättigheter och säkerställa att flickors lika villkor respekteras. Plan International är politiskt och religiöst oberoende och allt vårt arbete utgår från FN:s barnkonvention. Vi arbetar på gräsrotsnivå direkt med barnen, deras familjer och lokala beslutsfattare. På så sätt skapar vi långsiktig förändring för individer såväl som hela samhällen. Vi finns på plats i katastrofer, men jobbar också långsiktigt och förebyggande. Samtidigt arbetar vi aktivt för att alla länder runtom i världen ska ha barnens bästa för ögonen.”