Sommarkursens bärrutor

Den här sommaren har jag ägnat tre veckor åt att undervisa på en sommarkurs.

Det här är den sista veckan, och visserligen avslutar vi det hela med en fest på fredag, men idag behövde vi något till en gemensam kaffe-och-te-och-prat-stund, och då hittade jag på en ny sorts långpannerutor. En kollega bad genast om receptet, så här kommer det! Eftersom det inte är något bakpulver i kakan går det faktiskt att baka den på enbart KRAV-märkta ingredienser. Det gjorde jag, och sockret som jag använde var dessutom Fairtrade-certifierat. Då känns det verkligen extra bra att bjuda människor från flera olika länder!

Inga egenhändigt plockade bär fanns till hands — har man sådana så ska man naturligtvis använda dem. Jag köpte ett kvarts kilo blandade ekologiska bär (jordgubbar, vinbär, hallon, blåbär och björnbär, fast björnbären såg jag aldrig) från frysdisken i mataffären och kan intyga att det fungerade bra, så ni som skördar och styckfryser in kan ju använda det här receptet i vinter också!

en ugnsstor långpanna full
Ugn: 175°, ca 30 minuter

200 g smör
5 dl socker
4 ägg
1 dl havregryn
5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk mald kardemumma
250 g blandade sommarbär
ca 1½ dl rostade solrosfrön

Smält smöret i en stor gryta och låt det svalna lite. Rör ner socker, ägg, havregryn, vetemjöl och vaniljsocker och blanda till en slät smet. Häll ut den i en bakplåtspappersklädd långpanna. Fördela bären så jämnt det går över smeten (större hallon delade jag på mitten, och jordgubbar delade jag i fyra bitar) och och strö solrosfrön ovanpå. Grädda i 175 grader i ungefär en halvtimme. Dra kakan ur långpannan och vänd långpannan upp och ner över kakan så att den får svalna övertäckt. Skär den sedan i rutor.

Det här är ju ett oerhört enkelt recept, så prova gärna att variera det på olika vis! Har du enbart hallon kan det vara gott med en hel matsked kardemumma i smeten. Någon borde ta reda på varför kardemumma och hallon passar så perfekt tillsammans!