Inspiration: stickade västar och slipovrar

”Det är som om västen håller hela henne varm!” sa en väninna som hade fått ett exemplar av Treochenhalvtimmesvästen till sin dotter.

Jag vet inte om en väst kan ersätta en kofta — men det som verkligen är sant är att en väst kan vara bättre på det viset att den går att använda mycket längre. Den har inga ärmar som först är för långa och sedan för korta, nämligen.

Den första koftan jag började mixtra med och göra en väst av var Sunnas superkofta. Då stickade jag inte så mycket själv, utan Knapp Anna gjorde västversionen. Den finns med i boken Värma en liten.

Men när jag hade stickat Femtimmarskoftan några gånger var jag tvungen att prova att göra en väst av den. Det blev Treochenhalvtimmesvästen. Och sedan har det blivit ganska många!

De flesta av dem är stickade från halskanten och ner, men Yemenvästen måste ju få vara med i en sådan här lista, så det är den. Många stickar den som en tub på rundsticka och gör en kombinerad avmaskning och hopstickning högst upp, på axlarna.

Tyvärr har det hänt något i kulisserna här på bloggen igen, så alla bilder som importerades hit från den gamla Kyrkkaffe-bloggen har försvunnit. Det fungerade finfint i någon månad innan dess, och jag vet inte vad det är för fel nu. Emma och hennes Egmont-kolleger ska försöka lista ut en lösning när de har haft semester. En del av de beskrivningar som finns med i den här listan kan alltså se lite knäppa ut.

Här är min urmodell: Treochenhalvtimmesvästen

Treochenhalvtimmesvästen med knappar, stickad och fotograferad av Heleena

Treochenhalvtimmesslipovern

Treochenhalvtimmesslipovern med knapp

Änglavästen

Ragnhildvästen

Ragnvaldslipovern

Ryska skarvarnas väst

Två trådändars lilla väst

Två trådändars lilla slipover

Baraettendanystanvästen

Yemenvästen

Sydafrikavästen

Två exemplar av Super Simple Vest, stickade av Berit Hansson.

Super Simple Vest (kallas ibland också Fish and Chips-väst)

***

Och så två ”externa” tips:

Roundabout Ribbed Baby Vest

Non-Stop Top

***

Fyll gärna på listan med fler modeller! Och skicka gärna bilder!