Västar i Älmhult

Det här klippet skickade min mamma till mig för över ett år sedan. Det är inte klokt vad mycket som har hänt sedan dess … men fortfarande finns det ju tyvärr många barn som far illa i världen.

Reportaget är utrivet ur Smålandsposten och handlar om en Inner Wheel-förening i Älmhult. En kvinna i föreningen, Vivi-Anne Bengtsson, hade kommit i kontakt med en kvinna som ordnade hjälpsändningar till olika delar av världen. Det första projektet blev 75 nallar, och i början av förra året gjorde sig föreningen redo att skicka 321 västar till nyfödda i Uganda.

”Ofta skickar vi bara pengar, men det är ju extra roligt att detta är någonting som vi själva har gjort”, säger Gertie Hall som också är med i föreningen.

En rolig detalj är att jag genast kände igen västmodellen på bilderna. Den fanns på Jannice Schneebergers sida Knit One 2 Save One (verkar tyvärr inte finnas kvar), och jag fick tillstånd av henne att översätta hennes beskrivningar. Jag har inte brytt mig om västen tidigare eftersom jag tycker att Yemenvästen är så otroligt bra, men nu måste jag ju, eller hur? Här kommer den!

***

Berit Hansson har stickat flera exemplar av Super Simple Vest. Här är två av dem. Tack för bilden, Berit!

Super Simple Vest

Beskrivningen är hämtad från webbplatsen Knit One 2 Save One (som tyvärr inte finns kvar) och översatt med tillstånd av Jannice Schneeberger

Använd stickor nummer 4½ och garn som passar till, gärna akrylgarn eftersom det är lätt att tvätta och torkar snabbt.

Framsidan:
Lägg upp 44 m (nederkanten) och sticka 18 v resår med 2 r, 2 a.
Sticka sedan slätstickning i 30 v.

Nu är det dags att lägga upp för ärmarna: lägg upp 12 m i ena kanten (förslagsvis med vridna omslag). Nu är det 56 m på stickan.

Vänd och sticka resår med 2 r, 2 a till varvets slut. Lägg upp 12 m på den sidan också — nu är det 68 m på stickan.
Sticka 22 v resår med 2 r, 2 a.

Halsöppningen: på nästa v, sticka resår med 2 r, 2 a i 21 m, maska av 26 m i resårstickning, sticka de sista 21 m i resår.
Vänd och sticka 21 m i resår, lägg upp 26 m och sticka de återstående 21 m.

Ärmarnas baksida: sticka 22 v i resår.

Maska av 12 m i början av de följande två v.

Sticka 30 v slätstickning på de återstående 44 m.

Sticka sedan resår i 18 v och maska av.

Vik arbetet dubbelt med avigsidan ut och sy eller virka ihop sidorna och ärmarnas undersidor. Fäst alla trådar. Klart!