Ett roligare sätt att ordna presenter till vänner som är små

Lite grann har jag berättat om det här förut, men eftersom jag tycker att det är viktigt tar jag det igen:

De flesta av de stora klädkedjorna har visserligen ekologiska kollektioner och basplagg till barn nu, men förhållandena på textilfabrikerna har inte förbättrats så mycket. Vi borde inse att när vi betalar under hundralappen för ett barnplagg med mer än en söm, då är det alltid några som har fått mycket mindre än femtio kronor i timmen för sitt arbete som har skurit till, sytt och packat den. Både arbetsgivaren och klädkedjan vill ju ha ordentlig marginal. Och tyget kostar också.

En sak som man kan göra åt detta är att fortsätta skriva till klädkedjorna och berätta att kunder vill att textilindustrin ska behandla sina anställda på ett vettigt sätt. Hos Rena Kläder finns många tips om hur man kan göra det och mycket annat.

En annan är att handla Fairtrade-certifierade kläder. Det finns många märken nu — du som letar efter fina kläder till små barn måste se till exempel Sture & Lisa!

Ett tredje är att handla på second hand.

Ett fjärde är att sy själv och sy om.

Men idag måste jag berätta lite om ett femte. Titta här!

Ett par tvillingpojkar som jag känner fyllde tre år nu i somras. De är lite olika stora, så jag frågade deras mamma om storlek och skrev till Therese att jag ville beställa varsin T-shirt åt dem.

Therese är gift med min lillebrors gamla klasskamrat Andreas och granne med en av min lillebrors andra klasskamrater och hans familj som jag har ganska mycket kontakt med. Så kan det vara när man har vuxit upp i trakter där det inte bor så många människor! (Therese själv bodde inte där när vi var små.)

Therese har doktorerat i biologi om jag minns rätt, och hon är inte designer och sömmerska på heltid, men hon har sin firma Two Little Oaks och syr både till försäljning i olika sammanhang och på beställning.

Det kom tygförslag:

Smart med måttbandet eller hur?

Och fler:

”Andreas säger alltid att jag skickar alldeles för många förslag”, skrev Therese.

Och så skickade hon fyra till ändå:

Alla de här tygerna är ekologiska. Är det inte fantastiskt att det finns så mycket fint nu?

Vi hade pratat om några olika beställningar — ni ska få se vad det blev av de andra också — men just till tvillingpojkarnas T-shirts plockade jag ut det svarta tyget med regnbågsdroppar på och beställde en i storlek 98/104 och en i storlek 92.

Therese tog 170 kronor för den mindre och 190 för den större. Jag vet inte hur hon får ihop det med materialkostnad och arbete och marginal. Jag inser att det är ett pris som ingen manlig hantverkare skulle matcha om jag bad honom om hjälp med något motsvarande. Men jag är glad att jag fick så fina och användbara presenter till mina vänner, och att de blir något som kan lämnas vidare till deras yngre vänner sedan — inte något som ser helt förstört ut efter tio tvättar.

Det här är inte något annonssamarbete utan ett helt allvarligt menat tips: köp eller beställ av någon i närheten! Se till att pengarna hamnar hos en människa som själv arbetar och skapar, så att hon eller han kan fortsätta med det, och inte som en abstrakt summa som åker med raketfart uppåt i hierarkierna.

Jag tror att mottagaren också blir extra glad, medvetet om du berättar om klädernas ursprung och lite omedvetet annars!