Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En luvjacka på gång

Det är flera som har frågat om man inte kan sticka Två trådändars lilla kofta eller Lilla tuffing med luva — och det borde man ju kunna. Men hur stickar man en luva? En som har rätt form, är lagom stor och inte behöver monteras i efterhand?

Det blev nog två eller tre starter som jag rev upp innan jag kom på den här.

För enkelhetens skull hade jag min ”grundstorlek” till Två trådändars lilla kofta som mall, och det innebar att jag behövde 59 maskor. Därför började jag med 11 och stickade dem i rätstickning i 48 varv. Sedan plockade jag upp 24 maskor utmed vardera sidan. Simsalabim! Och när jag tyckte att luvan var lagom stor började jag med raglanökningarna.

Resultatet?

Något åt det här hållet. Eller rättare sagt: exakt såhär blev det, men exakt såhär hade jag inte tänkt att det skulle bli.

Luvan är nog aningen för liten i förhållande till resten (att jag inte stickade ärmar berodde på att jag insåg att garnet inte skulle räcka — det är ett 1970-tals-akrylgarn som jag fick av Christina Duvenett för ett tag sedan). Antagligen blir det också lätt obekvämt att knäppa översta knappen. Vad tror ni? De första luvorna som jag stickade var rundare baktill, men de blev också krångligare. Skulle jag ha gjort en luva med 59 maskor, minskat med tio i nacken på slutet och lagt upp fem nya i vardera kanten till knäppningen? Skulle jag ha gjort fyra varv resår som håller in lite grann innan jag började med ökningarna?

Är det någon som har en bra idé till lösning? Eller ska jag skriva ut beskrivningen som den är, så att den som vill kan prova?

Knapparna fick jag av min väninna Ita när jag var i Riga förra veckan (det var där jag stickade det mesta av västen). Det lustiga är att hon hade fått dem av mig för ett par år sedan. Jag köpte dem från Majas Manufaktur.

Och västen åker i all sin ofullkomlighet till lille Leo i Frankrike inom kort. Jag träffade hans föräldrar i Taizé. Bröderna i Taizé har kåpor på sig i kyrkan, och de kåporna har luvor, men jag har aldrig sett någon av dem använda luvan. Så Leos mamma och pappa kommer att förstå hur bra som helst om jag skriver att det här är en luva som mest är till dekoration … Så snart jag har kommit på något bättre (kanske med hjälp av er) får jag sticka en ny väst eller kofta åt honom.