Mat till en malawisk barnfamilj — 300 kronor räcker till ett 45-dagarspaket

Tack vare Annika, som arbetade på samma våning som jag för många år sedan och som arbetade mycket med Malawi då, har jag fått tag i Magdalena som bor och arbetar i Malawi nu. Hon och en grupp unga EFS:are gjorde en matinsats för barnfamiljer där för ett tag sedan, och nu är det dags igen. Så fantastiskt med en insamling som går raka vägen från våra bankkonton till människor som behöver maten! Magdalena och hennes familj sköter sin del vid sidan om sina vanliga arbeten, och i Sverige har en proffsrevisor lovat att hålla koll på alltihop som volontär.

Igår var det Malawis nationaldag, och det upptäckte jag inte förrän på kvällen, men vi hurrar idag, eller hur? Och Magdalena ska få berätta mer om insamlingen under de närmaste veckorna.

***

Majsgrötskokning. Foto: Magdalena Andersson Paul
Majsgrötskokning. Foto: Magdalena Andersson Paul

Malawi är ett av de mindre länderna i sydöstra Afrika. De har 17,2 miljoner invånare på en yta mindre än en tredjedel av Sveriges (118,000 kvadratkilometer jämfört med Sveriges 450,000 kvadratkilometer). Malawis bruttonationalinkomst låg 2015 på USD 350 per person att jämföra med Sveriges som 2014 var 46,140 USD per person. Förenklat så är Malawi ett av världens fattigast länder och Sverige ett av de rikaste.

Fattigdom och utvecklingsnivå hör inte alltid ihop, men i Malawis fall gör de det. Ett högt barnafödande (5,1 barn per kvinna), låg utbildningsnivå och hög inflation (21,2% 2015) är några av de faktorer som gör Malawi sårbart för chocker. Eftersom en majoritet av befolkningen försörjer sig på småskaligt jordbruk, ofta mindre än 1/4 hektar, är landets ekonomi och allmänt välbefinnande extremt ”väderkänsligt”.

Malawi har tre årstider. December till mars/april är regnperiod. I början av perioden planteras grödorna som sedan skördas i slutet av perioden. Perioden kännetecknas av att det är varmt och fuktigt. Maj till augusti är motsvarigheten till Sveriges vinter. Med undantag för ett lätt regn under juni/juli är det en torr och kall period. September till december är den varma perioden när det är extremt varmt, torrt och dammigt och ingenting växer.

I januari 2015 drabbades Malawi av stora översvämningar till följd av vad meteorologer kallar El Nino, och såväl hus som grödor och människor sköljdes bort i störtfloderna. I vissa områden stod fälten under vatten länge efteråt, och tusentals människor evakuerades från sina hem. Följden blev att de inte kunde plantera eller skörda den majs som är huvudfödan i Malawi.

Om för mycket regn var ett problem 2015 så blev 2016 det motsatta. Istället för regn fortsatta solen att skina, och de grödor som var planterade brändes bort i delar av landet.

Normalt har Malawi varje år vad som i folkmun kallas ”the hungry season”. Den sträcker sig från december till februari. Det är då fjolårets skörd är uppäten och alla väntar på nästa års skörd. Värme och brist på regn gör också att diken och dammar sinar och att konstbevattning inte längre är möjlig. (Om man går tillbaka i Sveriges historia var detta den period i slutet av vintern när både fjolårets potatis och vete tagit slut och det ännu var för tidigt att skörda.)

Det som har hänt i Malawi är att den dåliga skörden lett till en förlängd ”hungry season”, och detta två år i rad.

De mest sårbara är de allra fattigaste, och hit hör änkor med barn, gamla (ofta med ansvar för barnbarn), handikappade, kroniskt sjuka och barn i självhushåll (alltså barn utan föräldrar och släktingar). De har sämst marginaler i vanliga fall och är de grupper som först får slut på mat. Dessa grupper är också de grupper som vi gör denna insamling för.

Ett matpaket består av

en säck majs (50 kg)

1 l olja

4 kg bönor

3 kg likuni phala (soya mixed porrige)

Inklusive transport kostar det knappt 300 kronor och räcker i ungefär 45 dagar för en familj med en eller två vuxna och tre barn.

Ni stöttar genom att sätta in pengar motsvarande det antal paket ni vill skänka på kontot nedan. Kontot används inte för något annat, och jag kommer att redovisa kontoutdrag så att ni kan se att era pengar kommit fram. Glöm inte att skriva ert namn på överföringen!

Bank: Dalslands Sparbank (Swedbank)
Clearingnummer: 8234-7, Konto: 3.507.679-3
Kontot är i mitt namn, Magdalena Andersson Paul.

Alternativt tar Emelie emot bidrag via swisch (0730445443), och hon gör sedan en överföring till kontot med alla namn och summor listade.

Magdalena Andersson Paul

***

Vill du vara med? Och vill du sedan fortsätta med att läsa mer om projektet? Du kan gå med i insamlingsgruppen på Facebook — den heter Dela med dig en säck majs.