Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Yementröjan

När jag var i Nora för några veckor sedan fick jag se en tröjvariant av Yemenvästen på biblioteket — den var en del av en utställning om startpaket till nyfödda i Västsahara. Malena som visade mig runt i stan tog en bild av den, och jag visade den här på bloggen och frågade om någon ville ta sig an att göra en beskrivning. Det ville Ylva, och här kommer den! Lite senare kommer en variant som hon har gjort i grövre garn också. Och kanske ett par större storlekar. Generöst eller hur?

Tusen tack, Ylva!

(Tröjan på biblioteksväggen hade väldigt vida och lite klumpiga ärmar, så Ylva har gjort en annan variant här. Jag tycker att den blir mer proportionerlig.)

***

Yementröjan

Lägg upp 70 m på stickor nr 3. Sticka resår (2 rm, 2 am) i 20 cm.

Sticka sedan 24 m rätstickning, 22 m som tidigare i resårstickning och de sista 24 m i rätstickning. Gör detta i 12 varv eller ca 3 cm.

Sticka 24 m rätstickning, maska av 22 m, sticka 24 m rätstickning. Fortsätt sticka 24 varv eller ca 6 cm på vardera rätstickningsdelen detta blir axelpartiet.

Lägg sedan upp de 22 m i mitten igen. Sticka dem i resårstickning och fortsätt med rätstickning på de yttre delarna i 12 varv. Övergå sedan till resårstickning som i början och sticka tills resåren mäter 20 cm. Maska av löst.

Plocka på vartannat varv upp totalt 38 m för ärmen — det innebär 24 m på det rätstickade axelpartiet och 7 m på var sida om det. Sticka ärmen i rätstickning. Efter 2½ , 5 , 7½ och 10 cm minskas 1 m i var sida, så att ärmen efter minskningarna är 30 m.

När ärmen är 12 cm stickas mudden i resår (2 rm, 2 am). Sticka 3 cm för en enkel mudd eller 6 cm för en mudd som viks dubbel från början (då passar tröjan upp till ca 4 mån) och sedan kan vikas ner när barnet vuxit (då passar tröjan ca 6–8 mån).

Eftersom resårstickningen i bålen är så elastisk kan tröjan passa stl 6–8 mån med uppvikt mudd och 12–18 mån med mudden nervikt om ärmarna stickas 14 cm och mudden 8 cm.
Maska av alla maskor och sy ihop under ärmen och i sidorna.

Eller gör som på Femtimmarskoftan och maska av alla maskor utom den sista. Trä den sista maskan på en ganska grov virknål. Vik ärmen dubbel med rätsidan inåt och virka ihop den med smygmaskor hela vägen upp till ärmhålet och vidare längs hela sidan.