Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

20 mjuka paket från Emmaboda

Av Posted on Inga taggar 0

Här kommer Karins andra reportage från Sticka & skicka-gruppen i Emmaboda — roligt att så många av er blev glada av det första, för det blev ju jag också! Det första besöket fick gruppen i april förra året, och det här reportaget är från november, när det var dags för paketihopplockning och transport.
En läsare har hört av sig och frågat efter beskrivning till den fina koftan som syntes på en bild i det förra reportaget. Karin har lovat att ställa frågan till gruppen i Emmaboda.
Tack Karin och Kalmar Läns Tidning för tillstånd att sprida artikel och bilder!
***

Här plockar Monica Karlsson och Gunlög Johansson ihop saker som ska packas till färdiga paket.
Det blev 20 paket, alla fyllda med det nödvändigaste för en ny liten världsmedborgare.
I veckan packades paketen av kvinnorna som under året engagerat sig för att sticka och skicka.
Under hela året har de stickat – och några har virkat   filtar, koftor och mössor, tossor och leksaker. Nu ska alla paketen forslas till Erikshjälpen i Holsbybrunn, som därifrån skickar dem till behövande nyblivna mammor i Kongo. Många kvinnor föder sina barn ensamma hemma. Risken är stor att mamman eller barnet, eller båda, dör.

Till slut blev det 20 färdiga paket som ska skickas till nyblivna mammor i Afrika.
Babypaketet  är ett sätt att locka mammorna till kliniken för att föda, där det är säkrare både för dem och barnen, säger Monica Karlsson, som tog initiativet till gruppen i vintras.
De tolv kvinnorna, som känner varandra genom kyrkan, har träffats under 16 gånger sedan i våras, och en del har stickat mellan träffarna också.
Det är roligt att sticka barnkläder, säger Gerd Ehrén.
Ett långt bord är helt täckt av filtar, koftor, sockor, tröjor, skjortor, sparkdräkter, tygblöjor och frottéhanddukar, och dessutom finns det är rejäl hög med leksaker, avsedda för de allra minsta.

Monica har en lista i handen som hon prickar av. Varje paket ska innehålla en filt, som kan vara sydd, stickad eller virkad, frottéhandduk, tvättlapp, barntvål, fem tygblöjor, två skjortor och byxor eller bodys, stickad kofta och mössa samt fyra säkerhetsnålar till blöjorna. Kvinnorna i Emmaboda lägger dessutom med en leksak, och lite extrakläder i paketet. Innehållet läggs i filten, som fästs  ihop med säkerhetsnålarna.
Vad vi ska göra nu? Fortsätta att sticka och skicka, förstås, säger Monica.