Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Mors lilla olle med maskantal

Av Posted on Inga taggar 0

I Garnglädje finns en polotröja som Maja hittade i ett häfte från Aktiv Hushållning, en organisation som fanns under andra världskriget och som under några år efter kriget uppmanade svenska textilhantverkare att sticka för att värma människor i de länder som hade farit illa, bland annat Tyskland.

Till boken bad jag Konsumentverket, som äger rättigheterna, om lov att publicera beskrivningen precis som den är. Jennifer provstickade den, och två pojkar blev fotograferade i den.

Men beskrivningen är skriven helt och hållet med mått, inte med maskantal, så jag tänkte att en del av er säkert kommer att tycka att det vore bra att ha den på ”det vanliga viset”. Här kommer den!

***

Aron i en tröja designad för hjälpstickning på 1940-talet. Foto: Magnus Aronson

Aron i en tröja designad för hjälpstickning på 1940-talet. Foto: Magnus Aronson

Mors lilla olle

[Detta är en bearbetning av en beskrivning ur häftet Vi syr, Vi stickar, Vi virkar, utgivet 1946 av Aktiv hushållning. Rättigheterna till originalbeskrivningen äger Konsumentverket.]

Våren 1945 utarbetade Aktiv hushållning med hjälp av fru Marika Jondal denna modell efter ett uppslag från fru Margit Bergendorff. Vi önskade få fram en tröja, som var så enkel att den kunde stickas av alla som ville hjälpa till med att göra varma plagg till barnen i Europas krigshärjade länder.

Tröjan kan antingen stickas med den i beskrivningen angivna höga kragen eller också med en liten enkel kant på cirka 3 cm.

Ovana stickerskor har ibland svårt att sticka avigsidans avigvarv lika hårt som rätsidans rätvarv med den påföljd att tröjan blir randig. Detta avhjälpes enklast genom att man vid avigvarven begagnar sig av en sticka ½ nummer smalare än den sticka man använder till rätvarven.

Jennifer använde garnet Drops Merino Extra Fine och stickor nummer 3½ och 4. Det blev en tröja som passar en tvååring.

Och här är en lite yngre pojke i samma tröja. Foto: Magnus Aronson

Och här är en lite yngre pojke i samma tröja. Foto: Magnus Aronson

Lägg upp 62 m på de tunnare stickorna, använd den yttersta m i vardera sidan som kantmaska och sticka på de resterande 60 resårstickning, 2 rm, 2 am, i 5 cm. Byt till de grövre stickorna och slätstickning. Då hela stycket mäter 31 avmaskas 15 m på var sida. Byt till de tunnare stickorna, öka 2 m och sticka resårstickning. Då resårstickningen är 10 cm avmaskas mycket löst. Fram- och bakstycke stickas lika.

Ärmarna börjas uppifrån. Lägg upp 50 m på de grövre stickorna och sticka slätstickning. Tag ihop de två yttersta m på var sida till 1 m 5 gånger med 2 cm mellanrum. Då ärmen är 21 cm bytes till de finare stickorna och man stickar resårstickning 6 cm. Maska av l ö s t. Båda ärmarna stickas lika. Genom att sticka ärmarna uppifrån, kan man lätt repa upp dem då de bli utslitna nertill och sticka till dem med nytt garn.

Spänn ut delarna till angivna mått och låt dem ligga under fuktig duk tills denna torkat. Sy ihop med efterstygn på avigsidan utom på vänster axel. Virka här på framstycken ca 8 hällor för knäppningen från axeln och till kragens ytterkant. Hällorna virkas av luftmaskor med fasta maskor emellan. Sy i knappar på bakstycket svarande mot hällorna.

***

Såhär ser tröjorna ut i Aktiv hushållnings bok. Foto: Maja Karlsson

Såhär ser tröjorna ut i Aktiv hushållnings bok. Foto: Maja Karlsson

I beskrivningen i boken finns det mått för ytterligare två storlekar.

Och jag måste säga att det är så roligt att få ha med en nästan 70 år gammal hjälpstickningsbeskrivning i boken. Vi är en del av en rörelse som har funnits ett bra tag och som har gjort sitt bästa för att värma medmänniskor och fylla en del av de stora behov som har funnits. Där några få människor ställer till med helt förfärliga saker (nästan alla tyska barn var ju offer för kriget precis som alla andra offer för kriget i olika länder) behövs det många, många som kompenserar med godhet och värme på plats och med allt som går på distans. Det som vi har kommit att kalla fjärrvärme, till exempel.

Så var det då, och så är det ju fortfarande.

Det är inte bra att det fortfarande händer sådana saker. Men det är bra att vi kan göra något!