Formelhjälmen utan sömmar men med maskantal


Tyvärr har alla beskrivningsbilderna här försvunnit i samband med en bloggflytt. Men Formelhjälmen utan sömmar är en variant av den klassiska sicksackhjälmen, mycket lik den här som jag har fotograferat efter en hjälpstickningsdag i Equmeniakyrkan i Höör där många lämnade bidrag.

Det här med formelbeskrivningar alltså … häromdagen skrev Ann-Marie till mig att det var så konstigt med X och att ”formel” fick henne att tänka på Formel 1-bilar. Jag kan lova att varken de eller andra bilar har något med de här alldeles mjuka babymössorna att göra, trots att ”hjälm” kanske skulle kunna förstärka den associationen!

I Garnglädje finns en variant av den klassiska sicksackhjälmen, en med förkortade varv som eliminerar alla sömmar utom den mellan uppläggningskant och avmaskningskant — och den kan man antingen sticka eller virka ihop. Jag fick idén från Ylva (vår ingenjörsstickare, ni vet) och skrev ut den i formelform. Alla som har provat tycker att det är precis hur smart som helst, men flera protesterade mot det här med X här också. Så här på bloggen kommer en variant med utskrivna maskantal för er som hellre vill ha det. Prova en uppläggning, sticka en bit fram och tillbaka och tänk ut hur många maskor som behövs för att utgångsmåttet ska bli ungefär 12 centimeter, så får du en mössa som är lagom till de flesta nyfödda.  En del organisationer som tar emot barnkläder vill gärna ha prematurstorlekar och hjälmmössor för äldre barn också — fråga vad som behövs!

Vill du eliminera hål vid vändningarna? Leta upp tekniken Wrap-turn — den finns med i beskrivningen till Purl Bee-mössan i Garnglädje.

***

Formelhjälmen utan sömmar blir snabbt tredimensionell. Foto: Maria Mannberg
Formelhjälmen utan sömmar blir snabbt tredimensionell. Foto: Maria Mannberg

Formelhjälmen utan sömmar men med maskantal 

Lägg upp 20 (24) 28 (32) 36 m. Uppläggningens lösa garnände kommer att hamna mitt på bakhuvudet.

Sticka 1 v r.

Varv 1a: Sticka 1 m, sticka 2 m i nästa m, sticka tills det är  20 (24) 28 (32) 36 m på höger sticka.

Varv 2: vänd och sticka hela vägen tillbaka.

Upprepa v 1a och 2 tills det är  30 (36) 42 (48) 54 m sammanlagt.

(V 1a innebär en ökning med 1 m, och för varje v 1a är det alltså ytterligare 1 m som lämnas orörd på vänster sticka.)

V 1b: Sticka 1 m, sticka ihop 2 m, sticka tills det är  20 (24) 28 (32) 36 m på höger sticka.

V 2: vänd och sticka hela vägen tillbaka.

Upprepa v 1b och 2 tills det är  20 (24) 28 (32) 36 m sammanlagt — det blir  20 (24) 28 (32) 36 v.

(V 1b innebär en minskning med 1 m, och för varje v 1b är det alltså 1 m mindre som lämnas orörd på vänster sticka.)

Nu är mössans ena sidparti klart.

Sticka nu v 1a och 2 tills det är  25 (30) 35 (40) 45 m sammanlagt.

Sticka sedan v 1b och 2 tills det är  20 (24) 28 (32) 36 m sammanlagt.

Nu är mössans ”pannflik” klar.

Sticka v 1a och 2 tills det är 30 (36) 42 (48) 54 m sammanlagt.

Avsluta med att sticka v 1b och 2 tills det är 20 (24) 28 (32) 36 m kvar.

Maska av med början mitt bak på hjässan och trä den sista maskan på en ganska grov virknål, vik mössan dubbel med rätsidan inåt, virka ihop uppläggningskanten och avmasknings kanten med smygmaskor hela vägen, dra garnet genom sista maskan och fäst.

Ett alternativ är att börja avmaskningen mitt bak i nacken. Vik mössan dubbel så att uppläggningskanten är framför stickan. Stick höger sticka igenom första m i uppläggningskanten. Sticka 1 m från vänster sticka och dra m från uppläggningskanten över den stickade maskan.

Stick höger sticka genom 2:a m i uppläggningskanten. Sticka 1 m från vänster sticka, dra m från uppläggningskanten över den stickade maskan. Maska sedan av 1 m genom att dra den inre m på höger sticka över den yttre.

Fortsätt att sticka höger sticka genom nästa m i uppläggningskanten, sticka 1 m från vänster sticka, dra m från uppläggningskanten över den stickade m, och sedan maska av 1 m tills alla m är avmaskade.

Fäst trådarna i början och slutet.

Ett enkelt sätt att göra knytsnodd:

Vik en garnlängd på ca 150 cm dubbel. Ta en virknål som passar till garnet och stick den genom mössan där snodden ska sitta. Dra igenom den vikta garnöglan en liten bit. Detta är nu första maskan. Virka sedan luftmaskor genom att omväxlande ta garnet från den ena och den andra garnänden. Avsluta genom att dra garnet igenom och slå en knut. Snodden är nu klar och behöver inte sys fast.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.