Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Formelhjälmen med maskantal

Tyvärr har alla beskrivningsbilderna här försvunnit i samband med en bloggflytt. Men Formelhjälmen är en klassisk sicksackhjälm, mycket lik den här som jag har fotograferat efter en hjälpstickningsdag i Equmeniakyrkan i Höör där många lämnade bidrag.

 

I Garnglädje kommer ni att hitta en stickad hjälm där maskantalet från början är X, en siffra som ska vara delbar med fyra, och där man stickar X varv ibland och X/2 varv ibland och gör X/2 ökningar och minskningar dessutom.

Det är liksom hela poängen med Formelhjälmen, så kallade jag modellen, men flera av er som teststickade protesterade och skrev att det kändes alldeles omöjligt med det där X:et. Så jag gjorde en version med maskantal i alla fall, och då fungerade det perfekt för alla. Boken var full, men jag tänkte att jag kan bjuda på den modifierade beskrivningen här på bloggen istället. Nu blir det kanske lite tokigt att den kommer innan boken har kommit ut — så får det bli, bara, och jag hoppas att ni som eventuellt om ett tag hör någon stickvän undra över beskrivningen i boken kan hänvisa vederbörande hit.

Varsågoda, Formelhjälmen med maskantal! En självmotsägelse, men ändå.

***

En liten och en ännu mindre -- två av de hjälmmössor som Elin har stickat. Foto: Magnus Aronson

En liten och en ännu mindre — två av de hjälmmössor som Elin har stickat. Foto: Magnus Aronson

Formelhjälmen med maskantal

Anita i Falun ville sticka hjälmar av garn som hon hade hemma. Hon tog sig en titt på den klassiska sicksackhjälmen och fick syn på ett enkelt mönster i den: antalet maskor är hela tiden detsamma efter två varv, och antalet varv har alltid ett enkelt förhållande till maskantalet.

Elin i Borensberg har provat idén och kompletterat den med sina tips.

Välj ett mjukt garn och stickor som passar till. Prova hur många maskor som behövs för att en rak provlapp ska bli ungefär 12 cm bred — det maskantalet brukar passa till en hjälm åt en nyfödd. Vill du sticka till prematurbarn kan du göra hjälmen ännu mindre. Vill du sticka till lite större spädbarn kan du gå upp 4 eller 8 m, till exempel.

Elin: Jag har lagt upp 20–24 maskor på stickor 4. 16 maskor av samma garn passar prematur. Jag har också stickat 20 maskor i Raggi på stickor 5 och fått en mössa som passar barn 9 månader–3 år (barn har ju väldigt olika stora huvuden). 24 maskor i Raggi gav en mössa som passar större barn och upp till vuxen. Eftersom det är rätstickning är hjälmarna väldigt elastiska.

Lägg upp 16 (20) 24 (28) 32 (36) m och sticka rm fram till de sista 2. Öka 1 m genom att sticka näst sista m två gånger, 1 m i vardera maskbågen. Sticka sista m.

V 2: sticka rm tills 3 m återstår, sticka ihop två m, sista m rät.

Fortsätt sedan på samma sätt …

Här ser man de olika partierna och en av Elins hjälptrådar. Foto: Magnus Aronson

Här ser man de olika partierna och en av Elins hjälptrådar. Foto: Magnus Aronson

Första partiet: Sticka sammanlagt 16 (20) 24 (28) 32 (36)  v och gör sammanlagt 8 (10) 12 (14) 16 (18) ökningar (i slutet av vartannat v) och 8 (10) 12 (14) 16 (18) hoptagningar (i slutet av övriga).

Andra partiet: Sticka 16 (20) 24 (28) 32 (36) v, men minska i den sida där du ökade i första partiet och öka i den sida där du minskade.

Tredje partiet (första halvan av snibben mitt fram): sticka sammanlagt 8 (10) 12 (14) 16 (18) v, öka och minska som i första partiet — det blir alltså 4 (5) 6 (7) 8 (9) ökningar och lika många minskningar.

Fjärde partiet (andra halvan av snibben): sticka 8 (10) 12 (14) 16 (18) v med minskningar och ökningar som i andra partiet — det blir alltså 4 (5) 6 (7) 8 (9) minskningar och lika många ökkningar.

Femte partiet: stickas som första partiet.

Sjätte partiet: stickas som andra partiet.

Elin: Ett litet tips! Lägger man ifrån sig arbetet ofta kan man i början av varje parti sticka in en garnbit i avvikande färg (den tar man bort sedan), så är det lättare att räkna varv.

Maska av. Sy ihop uppläggningskant med avmaskningskant och slut flikarna upptill så att mössans form bildas.

Virka, tvinna eller i-cord-sticka knytband.

Elin: En bra sak med den här modellen är att den passar jättebra till restgarn. Min ena vuxenmössa åt massor av restgarnssnuttar. Randa – eller sticka pannbiten i avvikande färg om du vill. Till hjälpstickning passar det också bra eftersom man kan använda vilket garn man vill (med passande stickor förstås).