Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sticka blöjbyxor till Manduar

Stickade bindor, samlade före AFFC-gruppens avresa. Foto: Anita Blomberg

Stickade bindor, samlade före AFFC-gruppens avresa. Foto: Anita Blomberg

För någon vecka sedan var det en läsare som frågade om AFFC behöver raggsockor och stickade bindor till Manduar. Jag skickade frågan vidare till Anita, och nu har det kommit ett svar:

Raggsockor var en bra idé, men det är inte riktigt så kallt där att de behövs.

Vad vi däremot väldigt gärna vill ha hjälp med  är att få in fler stickade bindor, både i vuxenstorlek och något kortare än vuxenbindorna, till flickorna. Jag skickar med en bild på några färgglada och härliga som Tina stickade och som vi hade med oss ner. Det var en av dem som jag provad på Bakary! Bindor är fortfarande ”hårdvaluta”.

Förutom dem vill vi väldigt gärna uppmana folk att sticka blöjbyxor! Det är något som verkligen verkligen behövs.

Jag har en väldigt enkel modell som stickas i ett stycke. Man kan självklart välja vilken modell man vill, men till den här modellen ska man lägga upp 53 maskor och använda stickor 2 1/2,  3 och 3 1/2.

Nu råkar det vara så att en snarlik modell finns i Värma en liten, så här kommer den:

Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson

Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson

Smarta babybyxan

Den här ganska elastiska blöjbyxan bygger på det enkla och smarta faktum att resårstickning och mosstickning resulterar i olika tjocklekar och strukturer. I grundbeskrivningen använder man stickor av tre olika tjocklekar. Gundla Johnson i Onsala, som bjuder på mönstret och som har stickat byxan på bilden i bomullsgarn, skriver: ”Jag har stickat hela byxan med stickor nr 3, och jag tycker att det blir fint om man stickar ett hålvarv överst och nederst och drar en snodd igenom.”

Blöjbyxor i bomullsgarn tas emot av en del hjälporganisationer som arbetar med sjukhus i fattiga länder. Det är bara att höra sig för om behoven!

Såhär ska stickningen se ut innan den sys ihop och blir ett par blöjbyxor. Foto: Anita Blomberg

Såhär ska stickningen se ut innan den sys ihop och blir ett par blöjbyxor. Foto: Anita Blomberg

Masktäthet: 22 m mosstickning på stickor nr 3 = 10 cm

Lägg upp 53 m på stickor nr 3 och sticka resår (1 rm, 1 am) i 5 cm. Byt till stickor nr 3½ och sticka mosstickning (1 rm, 1 am) i 8 cm. Byt till stickor nr 3 och sticka resår igen i 5 cm. Byt till stickor nr 2½ och sticka resår i ytterligare 4 cm. Byt till stickor nr 3 och fortsätt sticka resår i 5 cm. Byt till stickor nr 3 och sticka mosstickning i 8 cm. Avsluta genom att sticka resår i 5 cm.

Vik stickningen på mitten och sy ihop sidorna från de mosstickade partierna upp till midjan. Dra eventuellt en elastisk gummitråd genom midjeresåren.

Enkelt eller hur?

En annan modell finns här hos Maja, en tredje i Sticka & skicka.

Anita fortsätter:

Vi skulle verkligen bli oerhört glada om det är några som vill hjälpa till med det här. Både bindor och blöjor kan man skicka direkt till mig: AFFC c/o Anita Blomberg, Nämndemansvägen 7, 791 61 Falun.

Att sticka bindor och blöjor är ju inte så stora projekt  och tar inte så stor plats — därför är stickningen alltid lätt att ta med sig. Jag brukar ha en liten påse i handväskan.

Hälsningar,

Anita