Sticka blöjbyxor till Manduar

Stickade bindor, samlade före AFFC-gruppens avresa. Foto: Anita Blomberg
Stickade bindor, samlade före AFFC-gruppens avresa. Foto: Anita Blomberg

För någon vecka sedan var det en läsare som frågade om AFFC behöver raggsockor och stickade bindor till Manduar. Jag skickade frågan vidare till Anita, och nu har det kommit ett svar:

Raggsockor var en bra idé, men det är inte riktigt så kallt där att de behövs.

Vad vi däremot väldigt gärna vill ha hjälp med  är att få in fler stickade bindor, både i vuxenstorlek och något kortare än vuxenbindorna, till flickorna. Jag skickar med en bild på några färgglada och härliga som Tina stickade och som vi hade med oss ner. Det var en av dem som jag provad på Bakary! Bindor är fortfarande ”hårdvaluta”.

Förutom dem vill vi väldigt gärna uppmana folk att sticka blöjbyxor! Det är något som verkligen verkligen behövs.

Jag har en väldigt enkel modell som stickas i ett stycke. Man kan självklart välja vilken modell man vill, men till den här modellen ska man lägga upp 53 maskor och använda stickor 2 1/2,  3 och 3 1/2.

Nu råkar det vara så att en snarlik modell finns i Värma en liten, så här kommer den:

Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson
Smarta babybyxan, stickad av Gundla. Foto: Magnus Aronson

Smarta babybyxan

Den här ganska elastiska blöjbyxan bygger på det enkla och smarta faktum att resårstickning och mosstickning resulterar i olika tjocklekar och strukturer. I grundbeskrivningen använder man stickor av tre olika tjocklekar. Gundla Johnson i Onsala, som bjuder på mönstret och som har stickat byxan på bilden i bomullsgarn, skriver: ”Jag har stickat hela byxan med stickor nr 3, och jag tycker att det blir fint om man stickar ett hålvarv överst och nederst och drar en snodd igenom.”

Blöjbyxor i bomullsgarn tas emot av en del hjälporganisationer som arbetar med sjukhus i fattiga länder. Det är bara att höra sig för om behoven!

Såhär ska stickningen se ut innan den sys ihop och blir ett par blöjbyxor. Foto: Anita Blomberg
Såhär ska stickningen se ut innan den sys ihop och blir ett par blöjbyxor. Foto: Anita Blomberg

Masktäthet: 22 m mosstickning på stickor nr 3 = 10 cm

Lägg upp 53 m på stickor nr 3 och sticka resår (1 rm, 1 am) i 5 cm. Byt till stickor nr 3½ och sticka mosstickning (1 rm, 1 am) i 8 cm. Byt till stickor nr 3 och sticka resår igen i 5 cm. Byt till stickor nr 2½ och sticka resår i ytterligare 4 cm. Byt till stickor nr 3 och fortsätt sticka resår i 5 cm. Byt till stickor nr 3 och sticka mosstickning i 8 cm. Avsluta genom att sticka resår i 5 cm.

Vik stickningen på mitten och sy ihop sidorna från de mosstickade partierna upp till midjan. Dra eventuellt en elastisk gummitråd genom midjeresåren.

Enkelt eller hur?

En annan modell finns här hos Maja, en tredje i Sticka & skicka.

Anita fortsätter:

Vi skulle verkligen bli oerhört glada om det är några som vill hjälpa till med det här. Både bindor och blöjor kan man skicka direkt till mig: AFFC c/o Anita Blomberg, Nämndemansvägen 7, 791 61 Falun.

Att sticka bindor och blöjor är ju inte så stora projekt  och tar inte så stor plats — därför är stickningen alltid lätt att ta med sig. Jag brukar ha en liten påse i handväskan.

Hälsningar,

Anita

20 reaktioner på ”Sticka blöjbyxor till Manduar”

  1. Carol Thuresson

    Toppenidé till oss alla!
    Jag har samlat på mej mängder av bomullsgarn nu på mina räder i 2nd handaffärer…. Här ska stickas bindor och blöjbyxor i sommar tralala! 🙂

  2. Är blöjbyxor i bomull bäst? När en släktingsbarn var liten så hade hon tygblöjor och blöjbyxan skulle vara stickad i (vasst i mitt tycke) ullgarn för då behövde den inte tvättas så ofta utan bara vädras och dessutom var ullen fet så blötan inte skulle gå igenom (fast det var si och så med det).

    Svar till Ann-Marie:
    Både bomull och ull går bra, hälsar Anita!

  3. Exakt sådana har jag liggande (både i ullgarn och bomullsgarn) ”i väntan på” någon bra insamling 🙂 Och nu fick jag anledning att göra flera.
    Blev liksom ovanstående lite fundersam, om det är tänkt som byxa utanpå tygblöja är det ju ull som gäller. Eller är det tänkt som byxa utanpå engångsblöja??

    Svar till Lizzie:
    Både bomull och ull går bra, hälsar Anita! De här barnen och deras föräldrar är inte så vana vid någondera sedan förut. Allt som hjälper till att hålla en blöja (antagligen en bit vikt bomullstyg) på plats blir bra.

  4. Bindorna, kan man ha plastad frotté inuti dem? Jag har lagt med wettexdukar i de jag redan har gjort men nu gnisslade hjärncellerna lite extra.

    Svar till Ann-Marie:
    Frågan har åkt vidare till Anita, och jag hoppas att det kommer svar snart!

  5. Ni som stickar bindor, vad använder ni för garn, stickor och hur många maskor?
    Jag har ljusvekegarn som jag använder upp och nu prövar jag med stickor 5 och 25 maskor men jag har ju vanligt 8/4 bomullsgarn också.

    Vad har ni för garn till blöjbyxan med mosstickning? När jag kollar stickfasthet är det på slätstickning och här är den angiven i mosstickning.

    Svar till Ann-Marie:
    Anita ska få svara!

  6. Hej!
    Så roligt med respons – känns som att det här kommer att bli såå bra i sommar. Tack!
    Anne-Marie: Jag tror att det är bra idé med plastad frotté om man kombinerar det med en bit wettex som kan suga upp. Frottén hindrar ju från´att läcka. Wettexbitarna ska ju blötas och vridas ur innan de läggs i bindan.
    Jag kollade på en utav mina bindor som jag har gjort och där har jag lagt upp 30 maskor med ett ljusvekegarn. Det är ju gaska tjockt. tror att det är bättre att bindorna är lite för breda än för små! Likaså att de inte blir för täta, för då släpper de inte igenom någon vätska.
    Beträffande stickfastheten så tror jag inte att det spelar så stor roll. Precis som Anna svarade, de har ju inget som liknar det här och barnen är så olika stora. Alltid passar de till någon. Så sticka på! Hälsningar Anita

  7. Bra idé!

    Kan tipsa om att använda en bit fleece som spärrskikt i bindorna om man inte har plastad frotté. Det har jag i mina egna tygbindor, visserligen är de sydda i flanell men fleecen håller relativt bra. Bättre än om det bara vore tyg iaf 🙂

  8. Själv har jag stickat blöjbyxor i rent ullgarn, som jag behandlat i Ullkur, dvs tillsatt extra ullfett för att byxorna ska hålla emot vätan. De ska inte tvättas, bara luftas utom nån gång ibland om de blivit alltför smutsiga.

    Svar till Gertrud:
    Ja, det är ju många här som tycker att det är bra med blöjbyxor i ullgarn! Men det är lite svårt att förmedla specifika skötselråd för ett babyplagg när man vet att all tvätt sker för hand med mycket skrubbande och med det tvättmedel eller den tvättvål som går att få tag på just då. Det får bli ett litet steg i taget! 🙂

  9. Behjärtansvärd insats!
    Ett tips om ni ska ha insamling nångång är menskoppar till kvinnorna i Afrika.

    Svar till Frida:
    Det förslaget har varit uppe förut här på Kyrkkaffebloggen, och det låter ju smart på många vis, men det finns en del komplikationer att ta hänsyn till. Jag tror att AFFC-gruppen har pratat om det och bestämt sig för att satsa på bindor nu.

  10. Pingback: Inspirationslista: blöjbyxor | Kyrkkaffe

  11. Behövs det tygblöjor till blöjbyxorna?

    Svar till Fia:
    Ja tack! Massor! I Manduar (AFFC), och dessutom i Sukuta (Slättmissionens Hjälpande Hand), och till Erikshjälpens babypaket — till exempel Emma skulle säkert gärna komplettera sitt virkade och sydda med tygblöjor som någon annan ordnar! 🙂

  12. Pingback: Carols förenklade modell | Kyrkkaffe

  13. Hjälper gärna till men… hur gör man bindorna? Ska det vara hål på kortsidan för wettexbiten, eller är det omöjligt att trä i en uppblött trasa (som ju blir ganska sladdrig)? Är det bättre med en längsgående öppning, kanske? Ser ut som snören att knyta fast med, ska de räcka runt midjan, eller hur är det tänkt?

    Glad sommar!

    Svar till Hanna:
    Roligt att du vill vara med!
    Som det står i Anitas beskrivning, och Carols är ju en variant av den, så lämnar man en lång öppning på bindans ena långsida, och genom de öglor som man virkar på bindan trär användaren en virkad snodd (eller något annat band) som är långt nog att knyta i midjehöjd — det står också i beskrivningen.
    Vill du hellre virka kan du använda Soilis beskrivning!

  14. Pingback: Därför behövs det öglor … | Kyrkkaffe

  15. Köpte tre påslakan på second hand idag för 10 kr/st. Ska tvättas och bli blöjor. Det fanns fler men en del var lite ”ruggiga” i ytan så jag tog de mjukaste men det kommer säkert mer där.
    Om jag nu lyckas åstadkomma några filtar och få tag på några bodies så ska det bli babypaket, tror jag 🙂 Men vilken storlek ska det vara på säkerhetsnålarna? Dum fråga antagligen men när jag var baby hade mamma vita böjda säkerhetsnålar i mina blöjor, såna har jag inte sett någonstans, eller finns de?

    Svar till Ann-Marie:
    Jag har inte sett några speciella önskemål för säkerhetsnålarna någonstans, men skulle gissa att det är bra om de är åtminstone tre centimeter långa, gärna fem! De ska ju gå genom flera lager tyg. Hittar du sådana som är tänkta för tygblöjor är det säkert extra bra, men jag har alltså inte hört om några sådana.

  16. hjälper gärna till
    har börjat att sticka blöjbyxor hoppas det behövs
    tänker göra navelsträngsmössor också
    hoppas att det går åt
    är det något annat som jag kan göra

  17. Carol Thuresson

    Hej Caroline! Jo det går jättebra att fortsätta skicka bindor till AFFC! De är ”hårdvaluta” nere i Manduar 🙂
    Skicka dem bara till annan adress:
    AFFC c/o
    Marie Boberg
    Gunnarsbo 98
    791 93 Falun

    Tack snälla du!
    /Carol

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.