Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Romernas dag

Av Posted on Inga taggar 0

 

Fritt skapande i en skola som församlingen i Filipstad stöttar. Bild lånad från Bengt Sjöberg.

Fritt skapande i en skola som församlingen i Filipstad stöttar. Bild lånad från Bengt Sjöberg.

Idag är det Internationella dagen för romer, och Amnesty rapporterar:

De omkring sex miljoner romer som bor i EU-länder ligger långt under det nationella genomsnittet på nästan varenda variabel som indikerar “mänsklig utveckling”: åtta av tio romer befinner sig i riskzonen för fattigdom och endast en av sju unga vuxna har en gymnasieexamen. 

Tvångsvräkningar av romer är mer regel än undantag i ett flera europeiska länder som till exempel Rumänien, Italien och Frankrike. I Tjeckien, Grekland och Slovakien är utbildningen segregerad. Det strider mot både nationell och europeisk lagstiftning som förbjuder rasdiskriminering.

Men här är något av det otäckaste:

Över 120 allvarliga våldsamma attacker mot romer och deras egendom skedde i Ungern, Tjeckien, Slovakien och Bulgarien mellan januari 2008 och juli 2012. Bland annat skottlossning, knivhuggning och mordbrand. Polisen och andra statliga myndigheter har i många av dessa fall underlåtit att ingripa eller att genomföra ordentliga utredningar.

Dagens Nyheter skriver här om romernas situation.

Vad man kan göra?

I Örebro, på universitetet, är det en aktion för romers rättigheter idag. På Malmö högskola också. På biblioteket i Täby är det en utställning på samma tema veckan ut, och man kan skriva på Amnestys namninsamling där med. Och alla vi som inte har möjlighet att ta oss till något av de ställena kan skriva under samma brev (till José Manuel Barroso, som är president för Europeiska kommissionen, och Viviane Reding, som är kommissionär för rättvisa, grundläggande rättigheter och medborgarskap) på Amnestys webplats.

Bengt Sjöberg i Filipstad har (här på Kyrkkaffebloggen) berättat lite om sin församlings hjälpinsatser bland romer i Serbien. Det arbetet fortsätter. Både pengagåvor och barnkläder behövs, och har man några andra idéer om saker att ge så kan man alltid prata med Bengt.

Slättmissionens Hjälpande Hand har kontakt med romska barnfamiljer i Rumänien. Det går lastbilar dit flera gånger om året med bland annat barnkläder. Eftersom många familjer bor i väldigt dåliga hus och vintrarna ofta blir kalla är det extra viktigt att barnen får varma kläder!