Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Matsvinn redan i butikerna

Av Posted on Inga taggar 0

Matsvinn alltså.

Om det nu inte går att utplåna det totalt, så visst borde det gå att minska det ganska ordentligt från de nivåer som det är uppe i nu?

DN rapporterar (med en TT-artikel) att 125 000 ton mat som levereras till landets livsmedelsbutiker slängs varje år. Det är en rapport från Sveriges Lantbruksuniversitet som citeras — bland annat såhär: ”Kampanjer, väder, säsong eller högtider är några faktorer som påverkar svinnet i butikerna. Som exempel nämns rädslan för att prinskorven ska ta slut under julen, vilket gör att butiken köper in för mycket.”

Ja, tänk om prinskorven tar slut!

Två sorters försök att komma tillrätta med problemet, varav ett riktigt påhittigt, nämns i artikeln:

Det första är att trimma varuflödet genom butiken genom att inte göra överinköp och hantera varan rätt.

Det andra är att försöka nyttja det svinn som ändå uppstår. Som exempel nämns en butik som samarbetat med en cateringfirma. Varje kväll gick butiken igenom kötthyllorna och frös ner det kött som hade sitt bäst före-datum dagen därpå. Sedan kom cateringfirman och köpte varorna en gång i månaden, till ett lägre pris.

Fortfarande är det hushållen som står för den absolut största delen av matsvinnet, det ska tilläggas.

Rapporten, som bygger på en undersökning hos Willys, presenterades vid ett seminarium i Stockholm i förmiddags, ”Matsvinn i butik — från insikt till handling?”. Hoppas att många var där!