Kjerstis tips

FN-kampanjens symbol.

Kjersti läste om Think. Eat. Save. Reduce your foodprint häromdagen och gjorde en lista med sina egna bästa ta-vara-på-maten-tips. Här är några av dem:

Enstaka kokta potatisar kan du använda i pajdeg, i mjuka kakor, i omeletter.

Kokta grönsaker av alla de slag kan du använda i paj, soppor eller ugnsomelett.

Köttfärssås som blivit kvar och kanske inte räcker till fulla portioner kan du förstärka med grönsaker av olika slag och göra en paj av.

”Kluttar” av pesto kan du vispa i pannkakor eller plättar och på så sätt få ny och spännande smak.

Överbliven gröt är alldeles förträffligt att pytsa i brödbaket.

Frukt som börjar sjunga på sista versen kan du skiva/tärna och lägga i en burk i frysen vartefter. Då har du en bra grund till smoothies närhelst andan faller på. Bättre än att köpa färdiga påsar med smoothiebär för dyra pengar.

Övermogna bananer är rena fyndet! Gör banankakor, mosa i matbrödet, eller gör plättar av dem.

Småslattar av smetana, crème fraîche, yoghurt och färskost kan blandas ihop och röras ner i äggsmeten till olika pajer, eller användas till plättar/omeletter.

Hela listan finns här. Tack, Kjersti!

Någon annan som har något bra tips att dela med sig av?

2 reaktioner på ”Kjerstis tips”

  1. Hade en mormor som aldrig kastade någonting 😉 Så här är lite komplement till en redan bra lista:

    Kokt ris kan du steka dagen efter med grönsaker/kött/ägg så får du en ny rätt.

    Småbitar kött som tex 2 köttbullar, en bit kotlett, någon bit korv, spara det i en plastbytta i frysen (här slänger jag ner grönsaker oxå) När byttan är full så är det dags för pyttipanna.

    Grädde som håller på att gå ut i datum fryser jag ner i små istärningsfack, när jag sen behöver lite grädde till sås eller dylikt tar jag av detta.

    Det som funkar bäst hos oss när det gäller matsvinn är planering och åter planering……….Då behöver man inte köpa för mycket av något och man har koll på hur mycket det går åt. Vi har tonårsbarn här hemma som gärna vill prova ”nytt” hela tiden, men vi har infört att köper vi hem en produkt så ska den ätas upp innan vi köper något annat…

    En dag i veckan är det restmat här hemma, oftast de dagar när vi har mycket aktiviteter inplanerade, då tar man av veckans rester och hittar på något av det, väldigt tidssparande och miljösmart.
    //Maria

    Svar till Maria:
    Restmatsdag varje vecka — vilken lysande idé!

  2. Att märka upp burkarna i frysen är också smart. Det är otroligt svårt att gissa sig till vad det frysta klumpen är för nåt. Ärtsoppa och äppelmos må se lika ut i fryst tillstånd men att ta fram fel pyts och micra och hälla över gröten är mindre lyckat. En bekant till mig har provat…

    Annars har jag inte direkt några tips, då min golden retriever Douglas är otroligt duktig på att äta alla ”konstiga” rester som blir, t.ex. ändsnuttarna av gurka, övermogen frukt, lite ledsen grönsallad som blivit över och annat som är svårt att göra nåt vettigt med. Nästan all mat som inte är dåligt (=möglig eller så) utan bara tråkigt eller sjunger på sista versen försvinner där. Det rekommenderas. 🙂

    Svar till Jennifer:
    Den där Douglas, han mår nog bra, eller hur?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.