Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Inte skräp — inte nu längre

Före detta reklam. Bild lånad från trashybags.org

När Kyrkkaffebloggen var ganska ny hade jag en ”artikelserie” som jag kallade Fredagsförebilder — varje fredag i några månader berättade jag om en person eller en grupp som gjorde något som jag tyckte var bra. Det var folk i både Sverige och andra länder.  Och åtminstone jag blev väldigt inspirerad av alltihop!

En av förebilderna var Trashy Bags i Accra i Ghana, ett företag som tar vara på plastpåsar och plastförpackningar och förvandlar dem till etuier och väskor. Det finns liknande projekt på olika ställen i världen, och tur är väl det — Orsi från Ungern visade en jättefin juiceförpackningsväska som en tysk vän hade köpt på Filippinerna, min väninna Tove i Stockholm har en kylväska som kanske och kanske inte är från samma ställe, Martina berättade ju nyligen om Chicumbuso i Zambia. Men Trashy Bags hör till de verkliga pionjärerna, och för ett tag sedan tog de ett kliv till med sin produktutveckling: de började återvinna reklam!

Varje väska blir en egen sort. Bild lånad från trashybags.org

De stora reklamskyltar (på engelska: advertising billboards) som möter bilister till exempel utmed vägen in till en stad byts ju ganska ofta, och de är gjorda av ett material som klarar både regn och sol och dessutom en del vind. Så det måste vara något hållbart, resonerade Trashy Bags formgivare.

These products are made from recycled advertising billboard material that was previously mounted on giant displays along the roads of Accra, Ghana. This proliferation of plastic advertising material is a sure sign of economic growth but of course it also adds to the burden of plastic waste that is becoming a major headache in West Africa. Many of the billboards would have been disposed of in landfill or even burned if    we hadn’t rescued them by turning them into cool bags and accessories.  Each of the Trashy Ad Bags is lined with locally hand-printed batik fabric which gives them a uniquely African character while at the same time offering a sense of quality and fine workmanship — så står det i presentationen. En rolig detalj är att det här materialet gör det lättare för väskmakarna att tillverka en större mängd väskor eftersom de inte behöver ägna lika mycket arbete åt att samla och foga ihop materialet som med till exempel juiceförpackningarna. Däremot är det svårare att tillverka väskor som ser exakt likadana ut, för bilderna på skyltarna är ju också stora, och varje väska får sina egna färgställningar och detaljer av bilderna.

Visst blir man glad?

Här är en dokumentärfilm som gjordes för ett par år sedan och som handlar mycket om hur nya väskmodeller (och annat!) blir till på Trashy Bags-fabriken — det här var innan reklamplasten började tas tillvara så här handlar allt om förpackningar: