Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hundra kilo kaffe

Av Posted on Inga taggar 0
Dagens förstasida igår.

Dagens förstasida igår.

Nu är alltså Sveriges bästa kyrkkaffe igång!

Tidningen Dagen ägnade fyra sidor åt vår gemensamma satsning igår: framsidan, ett uppslag med intervju och recept och enkät, och så en sida med inbjudan till tävligen. Roligt!

Tanken är alltså att vi vill uppmärksamma kyrkkaffets uppgift, ta vara på en massa bra idéer och initiativ och hylla alla som arbetar med det, för det är ju oftast frivilliga krafter.

Dessutom vill vi peka på kyrkans roll som ett slags motor i utvecklingen för en mer rättvis värld. Sackeus kaffemärke Kyrkkaffe var den första rättvisemärkta (så hette det då) produkten i Sverige, den som gjorde att Rättvisemärkt (numera Fairtrade Sverige) kunde komma igång med sitt arbete. Ett smart val, måste man säga: det finns ett engagemang för rättvisa i många församlingar, och det dricks mycket kaffe, och kaffet tål att lagras ett litet tag (bananer är en lite sämre produkt att börja med på det viset …) och ses som vardagsbehov snarare än som lyx (choklad hade nog inte fått igång verksamheten på samma sätt även om det är en av de största varugrupperna nu).

Recept på kladdkaka med havregryn. Och till höger berättar Amanda, Daniel och Fredrik om varför de tycker om kyrkkaffe.

Recept på kladdkaka med havregryn. Och till höger berättar Amanda, Daniel och Fredrik om varför de tycker om kyrkkaffe.

Så det var kyrkkaffet som fick igång hela rättvist producerat-märkningen i Sverige, och allt som den är nu är den tack vare att församlingarna började handla rättvist producerat bryggkaffe — inte illa eller hur?

Det kommer att bli en del recept de närmaste veckorna också — det som Dagen publicerade igår var förstås kladdkaka med havregryn, ett av de (såvitt jag vet) allra populäraste recepten ur Kyrkkaffeböckerna. Man kan också baka dem glutenfria eller med carobpulver istället för kakao om man vill. Eller varför inte med fruktmüsli istället för havregryn och kakao?

Tävlingsinbjudan.

Tävlingsinbjudan.

I vår tävlingsinbjudan står det att man kan skicka in sitt tävlingsbidrag i nästan vilken form som helst. Det ska bli spännande att se vad det resulterar i. Hundra kilo kaffe av märket Kyrkkaffe är första pris! Senast den 3 juni ska bidragen vara inne för att komma med. Skicka filmen, teckningen, bildspelet, brevet, reportaget eller vad det nu är till feature[at]dagen.se!

(Och har du ett recept att dela med dig av är du precis som vanligt mycket välkommen att skicka det hit till Kyrkkaffebloggen! anna.braw[at]libris.se är adressen.)