Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Femtimmarskoftan i andra storlekar

Femtimmarskoftan stickad av Anna-Stina i Sturefors till Sticka & skicka-insamlingen.

Femtimmarskoftan stickad av Anna-Stina i Sturefors till Sticka & skicka-insamlingen.

Visst är Femtimmarskoftan bra?

Men mönstret finns bara i en storlek …

Ulrika har hört av sig med en fråga: skulle inte alla som har gjort egna variationer av det för att få till andra storlekar kunna berätta vad de har gjort, så att den som vill sticka en lite större kofta men inte har så mycket tidsutrymme för experiment kan få lifta lite?

Vi gör ett försök!

De första koftorna stickade jag med stickor nummer 6 och Marks & Kattens ekologiska ullgarn (inte babyullgarnet). Jag har gett bort alla de koftorna men skulle gissa att de passar de flesta barn upp till 3–4 månader.

Sedan har jag stickat massor (ja, faktiskt massor) av Treochenhalvtimmesvästar med stickor nummer 4 och olika restgarner. Det blir en bra storlek för nyfödda.

Jag har också stickat ett par koftor med stickor nummer 7 och ett importerat akrylgarn som jag uppfattade som turkiskt (!) — det verkar finnas lite varstans, men jag kommer inte ihåg vad det heter. Jag förlängde ”kroppen” lite och möjligen ärmarna också. De blev lagom till ett par 1½–2-åringar, och en fyraåring som jag känner lånade lillasysters kofta och tyckte att det var snyggt med trekvartsärm, så vidden är nog tillräcklig för lite större storlekar, man får sticka längre ärmar och ”kropp” bara.

Från Kristina i Gislaved till Sticka & skicka.

Från Kristina i Gislaved till Sticka & skicka.

Maja stickade sin första Femtimmarskofta med ännu grövre stickor, tror jag, och fick en kofta som var lagom till en treåring. Här är den.

Martina skriver: Har använt Drops Cotton Light och stickor nummer 3,5 — uppskattningsvis blev det strl 50.
Håller på med en till min stora tös som drar 134/140 i kläder, har Järbo Molly och stickor 8 samt har förlängt liv och ärmar. Påbörjade en i Molly och stickor nummer 6, men repade, för den blev inte bra i bara rätstickning. Storleken hade nog passat 2—4 år grovt uppskattat …

Lizzie skriver: Jag testade att sticka koftan med stickor 10 och garnet Novita Fiesta (som är till stickor nummer 7–8) och fick en kofta som räcker till en 4–5-åring. Det enda jag fick ”ändra” var att lägga till ett par varv på ärmarna, men det var ju enkelt att mäta på dottern så att de räckte till. Sedan även längden drog jag till med lite extra varv så att den skulle räcka ner ordentligt över rumpan. Helt suverän beskrivning och mycket användbar. Gjorde västen till min 3-åring med sticka 9 som Maja på Husmorsskolan gjort. Kommer absolut göra flera både koftor o västar, de var såå roliga att sticka!

Jag blev först så väldigt glad när jag läste att det fanns en 7-hour toddler sweater och trodde att någon hade gjort de där omräkningsexperimenten som jag inte har mäktat med än, men det är faktiskt Femtimmarskoftan i repris, det är bara det att upphovskvinnan har lagt till de två maskorna i varje sida för knappar och knapphål (framkanterna blir alltså fem maskor breda istället för tre) och förlängt ärmarna och ”kroppen”.

Från Gudrun i Ösmo till Sticka & skicka.

Från Gudrun i Ösmo till Sticka & skicka.

Här är ett tips för den som vill sticka större storlekar men inte experimentera med själva ökningarna:

Lägg upp 47 maskor och sticka 4 v rätstickning. Hoppa rakt in på v 7 och gör alla ökningarna som det står. På det här viset får koftan en lite vidare halsringning. När du kommer till v 28, upprepa det och v 29 tills oket är tillräckligt långt. Sticka sedan klart som i beskrivningen men mät ärmlängden och längden på mottagaren eller på ett plagg som passar.

***

Hoppas att någon eller några vill hjälpa till med att fylla på storlekslistan — och om det är så att någon till och med har räknat om maskantal och ökningsvarv och antal ökningsvarv tar jag (och Ulrika) förstås extra gärna del av resultatet!

***

Uppdatering: här är en annan uppifrån-och-ner-kofta med jämnt spridda ökningar i oket — den har en lite annorlunda mönstereffekt men är annars mycket lik Femtimmarskoftan. Och den har fler maskor! Det är alltså en babykofta, men den är konstruerad för tunnare garn. Borde gå att ha som utgångspunkt för större koftor om man stickar med tjockare garn. Vem vill prova? Tack till Jessica för tipset!