En fantastisk idé

Den här nyheten gjorde mig ledsen och glad på samma gång.

Ledsen: många patienter som är inlagda på sjukhus dör ensamma. Den lilla statistik som finns visar att av de patienter som får palliativ vård, alltså vård i livets slutskede, är det 23% av dem som dör på sjukhus som dör ensamma, medan motsvarande siffra på vårdhem är 12%.

Glad: en av dem som tog del av rapporter om detta var en läkare som bestämde sig för att göra något.

Nu har Charlotte Thålin och kollegorna i ett unikt projekt byggt upp ett system med volontärer på två avdelningar på medicinkliniken. Volontärerna från Röda korset hjälper till med stöd i livets slutskede och vid ensamhet och ångest. Sjukhuset är först i landet med att arbeta så här.

Hittills har ett sextiotal patienter erbjudits samtal. Nu har sjukhusets styrelse beslutat att göra projektet permanent och arbetssättet ska utvidgas till alla avdelningar på medicinkliniken, för att sedan spridas över sjukhuset. (…) Läkaren Charlotte Thålin säger att målet är att minska oron och att färre ska dö ensamma.

– Jag hoppas att vi kan bli ett föredöme för andra sjukhus.

Volontärer alltså. Med omsorgsfull rekrytering och handledning blir de fantastiska resurser i arbetet. En av dem som berättar i artikeln är en pensionerad sjukgymnast som säger: ”Det är så skönt att som före detta sjukvårdspersonal få sätta sig ner och ta den tiden som jag aldrig hade när jag jobbade.” — Och visst skulle man önska att vårdpersonalen kunde få ta sig den tiden, men till och med då skulle volontärerna säkert kunna ha mycket att tillföra.

Vad säger ni?

2 reaktioner på ”En fantastisk idé”

  1. Åhhh… <3 En sån underbar idé! Mer sånt och låt detta bli något som smittar sig över hela landet! Tänk att få lämna livet ihop med en medmänniska…
    Finns säkert många som också undrar om det finns någon uppgift för dem sedan de slutat jobba eller om man inte har arbete just då! Tänk om man kunde hitta dem som har en glädje i att prata med andra och som bryr sig om…
    Man kan ju även komma och läsa högt för äldre eller sjunga och handarbeta… 🙂
    Volontärarbete skulle uppmuntras mer!! Tänk så mkt i USA som bygger på just frivilliga insatser. Åh så bra att du tog in detta inlägg Anna!

  2. Vad fint det lät.
    Missade jag, eller stod det inte vilken ort och sjukhus det har startats på?

    Svar till Nilla:
    Klicka på länken — artikeln är ganska utförlig!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.