Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Apropå matsvinn och hästkött

Av Posted on Inga taggar 0

Eftersom jag är vegetarian inser jag ju att jag egentligen kanske borde hålla tyst nu när alla pratar om hästkött — jag tycker ju att om man äter kött så äter man kött och att det för de flesta av oss vore ganska enkelt att låta bli helt och hållet.

En karnivor som verkar ha en helt realistisk inställning till kött är matjournalisten Jens Linder (ja, jag beundrar honom sedan länge — han är också en av dem som jag intervjuade till Fester med rester). Häromdagen hamnade han i topp på DN:s webplats med sitt recept på hästsmörgås. Det var ju lite spektakulärt. Resonemanget bakom hoppas jag att många fler läser:

”[P]aradoxalt nog är hästköttsfusket inte bara dåligt. Det är bra att hästkött tas till vara. Det i sig inte något fel på hästkött (även om många hästar har medicinerats för mycket att vara bra föda). Det är smakligt, mjällt och lättlagat. Men vi konsumenter måste självfallet veta vad vi äter. Så borde man gynna att hästkött såldes öppet. Varje form av slöseri med råvaror borde kosta. Till exempel slaktas gamla värphöns för att destrueras, istället för att säljas och långkokas till goda grytor. Det visar bara att marknaden är felriggad.”