Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Tubsockor i babystorlek

Amelie, ett år, i tubsockorna. Foto: Magnus Aronson

Varsågoda: en favoritbeskrivning ur Värma en liten!

Perfekt passform under lång tid, trots att nyfödda växer så att det knakar – det får man om man stickar tubsockor med spiralresår.

Från början räcker de upp över knäna om man vill, och efter ett tag är de mer som sockor, men tack vare resåren sitter de stadigt på. Det gör dem till en bra modell att sticka både till vänners barn och till okända små i andra delar av världen (till exempel Gambia!) – egentligen i alla situationer när man inte har en fot till hands att mäta på.

”De är väldigt lätta att sticka, det ’blir något’ med en gång med mönstret, och resultatet är bra”, meddelar Marie som har provstickat.

Använd strumpstickor nr 2½ och ett mjukt garn som passar till (sockorna på bilden väger ungefär 20 gram tillsammans).

Lägg upp 36 m, fördela dem på stickorna och sticka resårstickning (2rm, 2am) i 4 v. Förskjut sedan 1 m åt vänster och sticka 4 v. Fortsätt sedan att förskjuta på samma sätt så att det blir ett spiralmönster.

När sockan är ca 16 cm (eller när du tycker att den är lagom lång), sticka tån: sticka 4 v slätstickning. Börja sedan minska genom att sticka * 2 r, 2 r tillsammans * tills det är 18 m kvar. Sticka 1 v  slätstickning och sticka sedan ihop maskorna 2 och 2. Nu ska det vara 9 m kvar. Ta av garnet, trä det  genom maskorna och fäst. Sticka andra sockan likadant.