Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Påfyllning

Häromdagen fick jag vet att vi ska trycka om Värma varandra och Restvärme. De håller på att ta slut alldeles eftersom de har blivit väldigt populära i ett par bokklubbar. Roligt! Och jag som trodde att Värma en liten med alla söta bebisar i skulle bli storsäljaren och springa ifrån de andra två …

Hur som helst, det kommer nya böcker snart, och jag blev extra glad för chansen att rätta till en sak som hade blivit fel i Restvärme. Det är en liten stjärna som har fått några maskor för lite. Det fåniga är att det var samma fel i Kärlek, nål och tråd medan vi gjorde den, men min mamma såg korret och upptäckte det precis i sista ögonblicket. Sedan slank ändå den gamla felaktiga versionen med i Restvärme! Men nu är det fixat, och här kommer rätt stjärna till alla er som inte har hunnit prova än.

Stjärnmobil med stjärnor virkade i mattvarp. Foto: Magnus Aronson

Femuddig tvåvarvsstjärna

Små stjärnor som passar bra att trä sytråd i och hänga upp som pynt – eller varför inte sy fast på enfärgade vantar eller på en mössa eller halsduk? Karin, som har konstruerat dem, har också satt ihop några till en mobil i en ståltrådshängare från kemtvätten. Hon rekommenderar valfritt virkgarn av bomull med passande virknål till, men ska man sätta fast dem på något väljer man förstås ett garn som matchar underlaget.

Virka 6 luftmaskor och slut dem till en ring med en smygmaska.

Varv 1: 5 luftmaskor, *1 stolpe, 2 luftmaskor*, upprepa från * till * ytterligare 8 gånger och slut sedan varvet med en smygmaska i tredje luftmaskan.

Varv 2: 3 luftmaskor, 1 stolpe om luftmaskbågen, 2 luftmaskor, 1 dubbelstolpe i nästa stolpe, 3 luftmaskor, smygmaska i den första luftmaskan (= picot), 2 luftmaskor, 1 stolpe om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 1 fastmaska i stolpen.

Upprepa varvet ut och gör en smygmaska i varvets första luftmaska. Fäst garnändarna.

Stjärnor till allt möjligt

• Virka dem i samma garn som mössan (eller åtminstone samma material) och sy fast dem osynligt med några stygn i varje spets och stora stygn emellan.

• Virka två i samma kvalitet som ett par enfärgade vantar och sy fast dem noga på handens ovansida.

• Virka en hög i samma kvalitet som en halsduk, strö ut dem i en fin komposition och sy fast dem.

• Virka i bomullsgarn och sy fast på enfärgade frottéhanddukar eller kökshanddukar.

• Virka i bomullsgarn, stärk och fäst en broschnål på baksidan.

• Virka i samma kvalitet som en enfärgad kofta, strö ut i fin komposition och sy fast.

• Sy ett pennfodral med stjärnor på. Eller en kasse.

• Strö ut stjärnor på bordet istället för köpta dekorationer till nästa jullunch eller nyårsmiddag.

• Stärk bomullsstjärnor, fäst dem vid blomstertråd och använd i blomsterarrangemang, i ljusarrangemang och på kransar.