Påfyllning

Häromdagen fick jag vet att vi ska trycka om Värma varandra och Restvärme. De håller på att ta slut alldeles eftersom de har blivit väldigt populära i ett par bokklubbar. Roligt! Och jag som trodde att Värma en liten med alla söta bebisar i skulle bli storsäljaren och springa ifrån de andra två …

Hur som helst, det kommer nya böcker snart, och jag blev extra glad för chansen att rätta till en sak som hade blivit fel i Restvärme. Det är en liten stjärna som har fått några maskor för lite. Det fåniga är att det var samma fel i Kärlek, nål och tråd medan vi gjorde den, men min mamma såg korret och upptäckte det precis i sista ögonblicket. Sedan slank ändå den gamla felaktiga versionen med i Restvärme! Men nu är det fixat, och här kommer rätt stjärna till alla er som inte har hunnit prova än.

Stjärnmobil med stjärnor virkade i mattvarp. Foto: Magnus Aronson

Femuddig tvåvarvsstjärna

Små stjärnor som passar bra att trä sytråd i och hänga upp som pynt – eller varför inte sy fast på enfärgade vantar eller på en mössa eller halsduk? Karin, som har konstruerat dem, har också satt ihop några till en mobil i en ståltrådshängare från kemtvätten. Hon rekommenderar valfritt virkgarn av bomull med passande virknål till, men ska man sätta fast dem på något väljer man förstås ett garn som matchar underlaget.

Virka 6 luftmaskor och slut dem till en ring med en smygmaska.

Varv 1: 5 luftmaskor, *1 stolpe, 2 luftmaskor*, upprepa från * till * ytterligare 8 gånger och slut sedan varvet med en smygmaska i tredje luftmaskan.

Varv 2: 3 luftmaskor, 1 stolpe om luftmaskbågen, 2 luftmaskor, 1 dubbelstolpe i nästa stolpe, 3 luftmaskor, smygmaska i den första luftmaskan (= picot), 2 luftmaskor, 1 stolpe om luftmaskbågen, 3 luftmaskor, 1 fastmaska i stolpen.

Upprepa varvet ut och gör en smygmaska i varvets första luftmaska. Fäst garnändarna.

Stjärnor till allt möjligt

• Virka dem i samma garn som mössan (eller åtminstone samma material) och sy fast dem osynligt med några stygn i varje spets och stora stygn emellan.

• Virka två i samma kvalitet som ett par enfärgade vantar och sy fast dem noga på handens ovansida.

• Virka en hög i samma kvalitet som en halsduk, strö ut dem i en fin komposition och sy fast dem.

• Virka i bomullsgarn och sy fast på enfärgade frottéhanddukar eller kökshanddukar.

• Virka i bomullsgarn, stärk och fäst en broschnål på baksidan.

• Virka i samma kvalitet som en enfärgad kofta, strö ut i fin komposition och sy fast.

• Sy ett pennfodral med stjärnor på. Eller en kasse.

• Strö ut stjärnor på bordet istället för köpta dekorationer till nästa jullunch eller nyårsmiddag.

• Stärk bomullsstjärnor, fäst dem vid blomstertråd och använd i blomsterarrangemang, i ljusarrangemang och på kransar.

1 reaktion på ”Påfyllning”

  1. Då ska jag kolla ”Kärlek…”!
    Har gett mig katten på att jag ska lära mig virka, och tänkt att saker typ stjärnor och en del annat kan vara bra första-projekt.
    Och sådana här och även små blommor t.ex. känns ju bara så perfekt för att pigga upp även köpta vantar, gamla halsdukar o väskor o koftor o sjalar o …..

    Svar till Eva:
    Lycka till! Det här är en väldigt enkel modell så du kommer nog snart att ha gjort ett tjog. Det som tar mest tid är att fästa garnändarna!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.