Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Kathrins väst

Rätstickad väst.

Den här västen började som en felräkning.

Min volontärkamrat Kathrin tänkte sticka en mössa till Sukuta men la upp för många maskor för ett babyhuvud. Det upptäckte hon först när hon hade stickat några varv, och då tittade jag på bredden och tyckte att den kunde bli lagom till en liten väst istället. Vi räknade ut hur hon skulle göra den, men när hon hade gjort färdigt det första framstycket visade det sig att hon hade räknat fel på det totala antalet maskor, och då blev hon lite uppgiven och sa att jag fick ta över.

Det var en väldigt enkel modell vi hade ritat upp, så det gick bra att anpassa den till det nya maskantalet också när väl det första, feldimensionerade framstycket var borta igen.

Nu i efterhand tycker jag nog att det var lite onödigt med överlappningen mellan framstyckena. Det hade varit minst lika bra att dela maskantalet jämnt på fyra och låta första fjärdedelen bli ena framstycket, andra och tredje fjärdedelen bakstycket och fjärde andra framstycket.

Nå, men i alla fall:

Med stickor nummer fem och garn som passar till, lägg upp 64 m och sticka rätstickning i ungefär 10 centimeter.

Sticka 17 rm (16 om du inte vill ha överlappning fram), vänd och sticka sammanlagt 8 v rm på dessa 18 m. Sticka 3 rm, sticka ihop 4:e och
5:e m och sticka rm varvet ut. Minska på detta vis på alla v från rätsidan
tills det är 9 m kvar. Maska av och lämna en garnända att sy med.

Återvänd till de 47 m (48 om du inte vill ha överlappning fram) som är kvar på stickan. Sticka 30 (32) rm, vänd och sticka rätstickning på dessa 30 (32) m, som utgör bakstycket, tills det är lika högt som framstycket. Maska av.

Sticka 8 v rätstickning på de 17 m (eller 16) som är kvar på stickan. Sticka sedan rm tills 5 återstår, sticka ihop 2 m, sticka 3 rm. Minska på detta vis på alla varv från rätsidan tills 9 m återstår. Maska av och lämna en garnända att sy med.

Sy ihop västen på axlarna, fäst alla garnändar och gör en knappögla och sy fast en knapp eller virka knytband. (Det har vi inte gjort än på västen på bilden.)

Hoppas nu att jag har räknat rätt överallt! Hjälp gärna till med korrigeringar annars.