Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Sydafrikavästen

Av Posted on Inga taggar 0

Tre handarbetsböcker: Värma varandra, Restvärme och Värma en liten.

Boken Värma en liten — en del av inspirationen till Libris, PMU:s och Dagens gemensamma Värma liten-insamling, för övrigt — får bjuda på ytterligare en modell som kan passa bra på Panzisjukhuset i Kongo: Sydafrikavästen. Beskrivningen kommer från Jannice Schneeberger, som arbetar med Knit One 2 Save One i Sydafrika.

***

”Jag hade själv stickat åt hjälporganisationer i många år när jag en kväll kom att tänka på att jag skulle kunna göra något själv”, berättar Jannice Schneeberger. ”Och min man lovade att hjälpa mig. Det var så Knit One 2 Save One kom till.”

Hon är själv född i Zimbabwe, och när hon arbetade i London ett år träffade hon sin man Graham, som kommer från Sydafrika. De bodde och arbetade i hans hemland i många år och bor nu i England, men åker tillbaka flera gånger om året.

Ett av Jannices barnbarn har legat mycket på sjukhus. Han föddes med ett hjärtfel, och eftersom hans föräldrar i Zimbabwe där det inte fanns tillräckligt kvalificerad vård fick familjen hjälp av vänner som samlade in pengar till hans operationer i Sydafrika.

Nu är det Jannice som hjälper andra. Hon har engagerat sig i spädbarnsvården i Sydafrika, där många barn får en skakig start, bland annat på grund av att deras mammor inte ens har kläder åt dem.

”Nyfödda kan inte reglera sin kroppstemperatur”, berättar Jannice. ”Det tar bara två minuter för en nyfödd att förlora två hela grader, och massor av barn dör i lunginflammation i Sydafrika och på andra håll. Målet med vårt arbete är att det ska finnas kläder, mössor och filtar åt de nyfödda så att de kan hålla värmen och inte löper lika stor risk att drabbas av livshotande sjukdomar.”

Jannice och hennes man Graham arbetar tillsammans med St. Columbus församling i Johannesburg för att samla in babysakerna och dela ut dem på förlossningsavdelningar där de behövs.

”Vi har insamlingsställen i många kyrkor i Sydafrika nu”, berättar Jannice. ”Och vi har ett bra avtal med ett fraktföretag i England. Häromdagen [i januari, red:s anm] skickade vi fem kubikfot babykläder från brittiska stickare till Johannesburg. Det var vår första sändning från England, så det är förstås jättespännande!”

 

Resårstickning, resårstickning och resårstickning -- det blir Sydafrikavästen.

Sydafrikavästen

Den lilla västen är fantastisk i den afrikanska hettan, enligt Jannice. Den hjälper en nyfödd att hålla värmen utan att bli för varm. Åtminstone upp till tre månader passar den.

Lägg upp 60 m och sticka resår med 1 r, 1 a i 16 cm.

Maska av 4 m i början av de två följande varven – nu ska det vara 52 m kvar.

Fortsätt sticka resår i 6,5 cm.

Börja sedan med den ena axeln: sticka 16 m resår, vänd och sticka tillbaka. Sticka ytterligare 14 v på dessa 16 m. Ta av garnet.

Börja vid den 17:e m och maska av 20 m (för halsringningen).

Sticka 16 v resår på de kvarvarande 16 m (andra axeln).

Lägg upp 20 m (halsringningens andra sida) och sticka resår på alla 52 m i 6,5 cm. Lägg upp 4 m längst ut på de två följande v och sticka resår på alla 60 m i 16 cm.

Maska av med 1 r, 1 a.

Plocka upp 42 m utmed ena ärmhålet och sticka resår med 1 r, 1 a i 8 v. Maska av med 1 r, 1 a. Gör likadant med det andra ärmhålet.

Sy sidsömmarna och fäst alla trådar.