Sydafrikavästen

Tre handarbetsböcker: Värma varandra, Restvärme och Värma en liten.

Boken Värma en liten — en del av inspirationen till Libris, PMU:s och Dagens gemensamma Värma liten-insamling, för övrigt — får bjuda på ytterligare en modell som kan passa bra på Panzisjukhuset i Kongo: Sydafrikavästen. Beskrivningen kommer från Jannice Schneeberger, som arbetar med Knit One 2 Save One i Sydafrika.

***

”Jag hade själv stickat åt hjälporganisationer i många år när jag en kväll kom att tänka på att jag skulle kunna göra något själv”, berättar Jannice Schneeberger. ”Och min man lovade att hjälpa mig. Det var så Knit One 2 Save One kom till.”

Hon är själv född i Zimbabwe, och när hon arbetade i London ett år träffade hon sin man Graham, som kommer från Sydafrika. De bodde och arbetade i hans hemland i många år och bor nu i England, men åker tillbaka flera gånger om året.

Ett av Jannices barnbarn har legat mycket på sjukhus. Han föddes med ett hjärtfel, och eftersom hans föräldrar i Zimbabwe där det inte fanns tillräckligt kvalificerad vård fick familjen hjälp av vänner som samlade in pengar till hans operationer i Sydafrika.

Nu är det Jannice som hjälper andra. Hon har engagerat sig i spädbarnsvården i Sydafrika, där många barn får en skakig start, bland annat på grund av att deras mammor inte ens har kläder åt dem.

”Nyfödda kan inte reglera sin kroppstemperatur”, berättar Jannice. ”Det tar bara två minuter för en nyfödd att förlora två hela grader, och massor av barn dör i lunginflammation i Sydafrika och på andra håll. Målet med vårt arbete är att det ska finnas kläder, mössor och filtar åt de nyfödda så att de kan hålla värmen och inte löper lika stor risk att drabbas av livshotande sjukdomar.”

Jannice och hennes man Graham arbetar tillsammans med St. Columbus församling i Johannesburg för att samla in babysakerna och dela ut dem på förlossningsavdelningar där de behövs.

”Vi har insamlingsställen i många kyrkor i Sydafrika nu”, berättar Jannice. ”Och vi har ett bra avtal med ett fraktföretag i England. Häromdagen [i januari, red:s anm] skickade vi fem kubikfot babykläder från brittiska stickare till Johannesburg. Det var vår första sändning från England, så det är förstås jättespännande!”

 

Resårstickning, resårstickning och resårstickning -- det blir Sydafrikavästen.

Sydafrikavästen

Den lilla västen är fantastisk i den afrikanska hettan, enligt Jannice. Den hjälper en nyfödd att hålla värmen utan att bli för varm. Åtminstone upp till tre månader passar den.

Lägg upp 60 m och sticka resår med 1 r, 1 a i 16 cm.

Maska av 4 m i början av de två följande varven – nu ska det vara 52 m kvar.

Fortsätt sticka resår i 6,5 cm.

Börja sedan med den ena axeln: sticka 16 m resår, vänd och sticka tillbaka. Sticka ytterligare 14 v på dessa 16 m. Ta av garnet.

Börja vid den 17:e m och maska av 20 m (för halsringningen).

Sticka 16 v resår på de kvarvarande 16 m (andra axeln).

Lägg upp 20 m (halsringningens andra sida) och sticka resår på alla 52 m i 6,5 cm. Lägg upp 4 m längst ut på de två följande v och sticka resår på alla 60 m i 16 cm.

Maska av med 1 r, 1 a.

Plocka upp 42 m utmed ena ärmhålet och sticka resår med 1 r, 1 a i 8 v. Maska av med 1 r, 1 a. Gör likadant med det andra ärmhålet.

Sy sidsömmarna och fäst alla trådar.

6 reaktioner på ”Sydafrikavästen”

  1. Jag har precis fått hem alla 3 böckerna och jag älskar dom! Berättelser blandat med mönster, underbart! Precis som i kyrkkaffe böckerna! Bästa sättet att sprida kunskap!

    Kram Henrietta

    Svar till Henrietta:
    Nej men vad roligt! Precis så var det ju tänkt: att berättelserna skulle kunna få inspirera till mer värmeproduktion. Tack för att du hörde av dig!
    Många hälsningar från Anna

  2. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  3. Pingback: Inspiration: stickade västar | Kyrkkaffe

  4. Hej! Jag stickar åt Initiativet Sticka och skicka och den här västen ser fin ut. Men vilket garn skall man ta (ull, bomull, akryl) och hur tjockt? 60 maskor med vilken storlek på stickorna? Tack!

    Svar till Sabine:
    Hej Sabine! De tvättar ju för hand och skrubbar mycket, så om du vill använda ull ska det nog vara Superwash-ull. Stickor 2,5–4 går bra, och garn som passar till. Så ta vad du har hemma!

  5. Ann-Christin Pedersen

    Hej!

    Har blivit mycket inspirerad av projektet Sticka och skicka. Har knåpat i hop fem st mössor och en filt .Undrade precis som Sabine vilket garn och stickor man använder till Sydafrikavästen. Blev glad när jag hittade svaret.
    Så nu skall jag sticka västar.

    Vänliga hälsningar

    Anki

  6. Men hur vet man hur många maskor man ska lägga upp? 60 m, det blir skillnad om man har garn som har 28 m på 10 cm och garn som har 24 eller färre m på 10 cm. Jag blir gråhårigare på det här, jag kan inte räkna ut det.

    Svar till Ann-Marie:
    Om du stickar till ett hjälpprojekt är det ju oftast så att så länge resultatet passar ett spädbarn är det välkommet! Inte så jättenoga med storlekarna alltså — och eftersom västen är helt i resårstickning går det ändå att använda den under en längre period. Jag skulle nog, som du ser i ett tidigare svar, säga att stickor 2½–4 och garn som passar till dem fungerar bra.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.