Idag börjar insamlingen till bebisarna i Kongo!

Här är en som redan har fått en mössa ur en tidigare sändning! Foto: Håkan Flank/PMU

Idag publicerar tidningen Dagen den första texten om insamlingen av stickade kläder och filtar till bebisarna på Panzisjukhuset i Kongo — och så den första beskrivningen, den till en klassisk sicksackstickad (inte så komplicerat som det låter) hjälm som Anita i Falun har hjälpt oss att förenkla och fixa så att man kan sticka den av olika garner som man råkar ha hemma. Tack, Anita!

Här är ett brev som vi på Libris skickar ut till våra handarbetande vänner:

Hej handarbetsvän!

Här kommer en hälsning från Libris förlag – och den handlar inte om någon bok utan om en insamling som vi på förlaget gör tillsammans med tidningen Dagen och biståndsorganisationen PMU i sommar. Du är välkommen att vara med!

Såhär är det:

I inbördeskriget i Kongo är det många, många kvinnor som råkar illa ut. Våldtäkter har blivit ett massförstörelsevapen.

En del av de här kvinnorna får hjälp på Panzisjukhuset, som leds av dr Denis Mukwege och som har fått mycket stöd från Sverige genom åren.

På Panzisjukhuset föds också många barn, och det är dem vi vill hjälpa.

Barnen på Panzisjukhuset behöver mössor som skydd mot nattkyla och solsken, de behöver filtar och de behöver kläder i största allmänhet.

Dagen, Libris och PMU samlar in handstickade och handvirkade babymössor, babyfiltar och koftor hela sommaren. Vi ser till att de kommer direkt till Panzisjukhuset och kan lova att de verkligen blir till stor nytta där.

Vill du vara med och hjälpa till?

Sticka eller virka i storlekar från nyfödd och upp till ett år.

Sticka eller virka i garn som är lätt att tvätta för hand (inte ullgarn som filtar ihop sig) och tänk på att det inte riktigt är vinterkläder som behövs.

Sticka sådant som du gärna skulle ge bort till en ny liten människa i din närhet, så blir säkert en mamma i Kongo lika glad som en mamma här!

Posta det du (och eventuellt din grupp) gör till

Dagen – Värma liten
105 36 Stockholm

och lägg gärna en lapp med namn och adress. Vill du berätta något om dig eller er så blir vi glada!

Skickar du paketet så att det är framme före den 15 augusti så kommer dina saker med i den första sändningen.

Många hälsningar,

Anna Braw, Libris

P.S. Följ insamlingen under hela sommaren i tidningen Dagen, på Dagens webplats och här på Kyrkkaffebloggen! D.S.

P.P.S. Många beskrivningar att använda finns i böckerna Värma varandra, Värma en liten och Restvärme! D.S.

7 reaktioner på ”Idag börjar insamlingen till bebisarna i Kongo!”

  1. Hej,

    Jag skulle gärna vilja bidra till denna insamling. Jag syr bäbistunikor (Exempel: https://lindawestermark.blogg.se/2011/june/symotestisdag-en-blommig-bebistunika.html). Är det ok att skicka även sådana även om de inte är virkade eller stickade?

    Svar till Linda:
    Hej Linda! Vilken förtjusande babytunika! Vill du sy sådana till insamlingen så är det ju alldeles underbart! Artikelserien i Dagen kommer mest att handla om virkat och stickat, men PMU hälsar att sydda babykläder också är mycket välkomna. Ta gärna en bild innan du postar dem, så kan vi visa dem här på Kyrkkaffebloggen och fler kan bli inspirerade!
    Många hälsningar,
    Anna

  2. Carol Thuresson

    Hej Anna! Jag älskar alla böcker du och alla ljuvliga medarbetare har gett ut i Kyrkkaffeserien! Tack för all inspiration och kärlek till nästan som de genomsyrar!
    Jag undrar: ”första sändningen” till Panzisjukhuset. Blir det alltså fler framöver? hinner inte så mkt nu..
    Kan man skicka med köpta, nya babykläder oxå?
    Hälsningar
    Carol

    Svar till Carol:
    Vad roligt att du tycker om böckerna!
    Dagen tar emot mössor och andra babysaker fram till början av september. Efter det kan man skicka direkt till PMU:s insamlingslager i Vårgårda och skriva att sakerna är till Panzisjukhuset. De tar med glädje emot också köpta babykläder!

  3. Hej!

    Undrar om även sydda lapptäcken i bebisstorlek kan vara till nytta?

    Varma hälsningar

    Lise

    Svar till Lise:
    Hej Lise! Svaret på denna fråga är ja tack! Det är flera som har frågat tidigare, så vi kan kanske få ihop en fin liten hög.

  4. Fick ganska nyligen reda på denna insamling men jag vill gärna bidra och har börjat sticka på den första mössan samt att jag tänkt sy filtar i lappteknik. Ser att första sändningen gick i går 15 aug så där hann jag inte med. Hur länge kommer detta projekt att hålla på? Bara jag får lite mer tid på mej så kommer det paket från mej också!
    Vänliga hälsningar Desirée

    Svar till Dersirée:
    Roligt att du vill vara med! Dagen tar emot dina saker fram till den 1 september på adressen Värma liten, Dagen, Kungsholms torg 5, 105 36 Stockholm.

  5. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  6. Pingback: Inspiration: stickade mössor, hjälmar och hättor | Kyrkkaffe

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.