Hexagonkoftan

Någon som vill hjälpa till med att testa ett mönster? Det är den vidunderliga hexagonkoftan, som jag hittade hos amerikanska handarbetsbloggaren Sue på Cozy’s Corner, och som jag har översatt till Värma en liten. Blev det begripligt? Fungerar det? 

Om du provvirkar, så skicka gärna en bild eller en bildlänk — det vore roligt att se! 

***  

 
Ella i hexagonkoftan (foto: Magnus Aronson)

 

Hexagonkofta från Cozy’s Corner 

Amerikanska Sue, som skriver på handarbetsbloggen Cozy’s Corner, har skrivit ihop en beskrivning till en klassisk virkad babykofta som dyker upp i många olika varianter i den engelskspråkiga världen. Tack, Sue, för tillståndet att översätta och återge beskrivningen! 

En hexagon är en sexkantig figur, men just den hexagon som är utgångspunkt för den här lilla koftan är som en kvadratisk ruta med två extra sidor – för mycket yta för att kunna ligga platt, alltså, och det kan ge lite bryderier till att börja med. När man väl har fattat galoppen är det lätt som en plätt. Efter en första kofta enligt beskrivningen kan man börja experimentera med storlek: fler varv blir en större kofta, och vill man inte ha den vidare utan bara ha längre ärmar eller nederkant monterar man delarna och fortsätter sedan att virka runt, runt i ärmsluten eller fram och tillbaka nertill. Man kan också variera med olika sorters knapphål eller öglor, uddkant, hålvarv (med bara hålvarv blir den mycket lik en förvuxen mormorsruta), kragmodeller …Med en virknål som är lite grövre än på garnbanderollen blir koftan mjukare och lite mindre kompakt. 

Alltför grovt garn gör koftan lite otymplig, men annars går det bra att använda alla möjliga sorter – det är bara att anpassa antalet varv till den storlek som behövs. 

En färdig halva, en påbörjad.

Garn: till koftan på bilden användes ett mjukt, medelgrovt akrylgarn, drygt ett hekto 

Virknål: lite grövre än vad banderollen anger 

Virka 6 lm och slut till en ring med 1 sm.
Varv 1: Virka 3 lm (=1:a st), 2 st runt ringen, *2 lm, 3 st runt ringen*, upprepa * till * ytterligare 4 ggr, 1 lm, 1 sm i den översta av de 3 lm som utgör 1:a st.
Varv 2: 3 lm, 1 st i samma glugg, *st i varje st, 2 st om de båda lm, 2 lm, ytterligare 2 st om samma lm*, upprepa varvet ut och avsluta med 1 lm och 1 sm fäst i 1:a st.
Upprepa v 2 11 ggr eller tills kofthalvan är lagom stor. 

Virka en till likadan. 

Vik dem till varsitt L och sy ihop två sidor så att ett ryggstycke bildas. Sy sedan axel-ärm-sömmarna (lämna öppet en bit in mot halsen).
En hexagon vikt till ett L. Nu syns det att den är en halv kofta, eller hur?

Krage
Börja i ena framkanten och dra upp en ögla. Virka 3 lm (=1:a st), 1 st på samma plats, sedan st i varje st fram till sömmen, 2 st i varje st i skarven så att kragen kan vikas ner, st i varje st fram till andra sidan, 2 st i varje st i skarven och st i varje st fram till andra framkanten. Avsluta med en extra st i den sista.
Vänd och virka på samma sätt fram och tillbaka tills kragen är tillräckligt bred. Kontrollera så att den formar sig rätt och backa och gör om när det behövs.
Ta av garnet och fäst. 

Ärmar
Koftan på bilden är ganska vid och kort och har trekvartsärmar. För att få en kofta med långa ärmar, börja med att dra upp en ögla vid sömmen i ärmslutet och virka runt, runt till lagom längd. Gör gärna ett par minskningar på varje varv. Avsluta eventuellt med en picotkant. 

Knapphålsrad
Dra upp en ögla i koftans ena övre framkant och virka fm. När det är dags för första knappen, virka några lm, fäst slingan med en fm lika många st bort och prova så att knappen går igenom. Upprepa för alla knappar. Virka sedan ett eller ett par v med fm eller st. 

Knappar
Fäst ett bomullsband (tvättat och krympt) strax innanför kanten på avigsidan av det framstycke som inte har knapphål. Sy fast knapparna med sytråd genom både det virkade lagret och bandet. Kontrollera så att de hamnar rätt i förhållande till knapphålen.

Uppdatering: såhär blev Jennifers testvirkade åttavarvsvariant utan krage. Maja på Husmorsskolan visar sin virkning ungefär halvvägs och färdig. Johanna är klar med både krage och knappar. Och här är ytterligare en variant, med extra fin knäppning.

26 reaktioner på ”Hexagonkoftan”

  1. Hej Anna! Jag kan provvirka koftan, dock funderar jag på om det skulle funka attt göra den i mohair (ljusblå eller lila) eller om det vore bättre med ett krusigt vomullsgarn (naturvitt)? Eller är ett akrylgarn att föredra? /Jennifer (som just nu har lite stick-paus då en KnitPro-sticka gick av igår…)

  2. Åh, vad bra! Inte att du blev tvungen att ta stickpaus, såklart, men att du kan tänka dig att virka … Jag tror att det funkar med båda garnalternativen, men om du har bomullsgarn så att det räcker så kanske det är det bästa ”testgarnet”. Ha så kul! Hälsningar från Anna

  3. Wow! Såklart jag tänker prova:) Börjar på stört, för jag har nyss avslutat min andra femtimmarskofta;) En i nyfödd-storlek. Kommer bilder på den i veckan. Ha en fridfull söndag!

    Hälsar Maja

  4. Så, klar. Den blev väl het okej, ska kanske förlänga den nertill. Krage tror jag att jag skippar, virkade kragar är inte min grej riktigt. Har inte bestämt hur knapparna ska vara än eller om det blir knytband istället….

  5. Maja: ja, prova! Och ha så kul!
    Om du ska uppvakta en nyankommen så rekommenderar jag verkligen Yemenvästen också. Otroligt söt modell, och så varar den lite längre än de flesta babykläder eftersom den är så elastisk.
    Söndagshälsningar från

    Anna

  6. Det blir Stickhjälpen som får den. Garnet är BigVerona (resterna av garnet till den andra koftan du fotade) och virknålen stod det 4½ på. Storlek…eh… Några månader kanske? Ett halvår max. Tror jag. 🙂 Ska jag mäta i cm?

  7. Hej! Det var en rolig kofta. Visste inte att du håller på med sådant också – har ju stött på dig i Kyrkkaffeboks-sammanhang. Hittade hit via Stickhjälpens blogg. Ha det gott!

    1. Kyrkkaffe-Anna

      Nej men Maria! Vad roligt! Ja, det är en rolig kofta. Det ser så fel ut ända tills man förstår vad man håller på med … Hälsningar från Anna

  8. Pingback: Fina nya modeller | Kyrkkaffe

  9. Pingback: En kväll för Panzisjukhuset | Kyrkkaffe

  10. Tack! Jo, mina problem med att reglera storleken handlar mest om att barnet inte kommit ännu, så jag inte har något att jämföra med. Då tänker jag oftast att det är bättre att göra för stora saker än för små.

  11. Elisabeth Klefborg

    Hejsan jag undrar om någon har ett bra mönster på sockor som stickas på 2 stickor. Storlek 2-6 år. Min mamma stickar till hjälpverksamhet men kan nu mera inte klara av 5 stickor.
    Tackar på förhand.
    mvh Elisabeth

    Svar till Elisabeth:
    Vilken fantastisk mamma du måste ha! Det finns minst två bra modeller på två stickor, en där hälen hamnar i halvor i stickningens kanter och en där man stickar ett slags timglasform på halva stickningen vid hälen och sedan fortsätter över alla maskor igen. Båda är enkla och roliga, men på den första får man plocka upp maskor och på den andra får man sy lite mer.
    Här är det första: https://stickhjalpen.blogspot.com/2009/08/monster-babysockor-pa-tva-stickor.html — öka maskantalet med 4, 8, eller 12 maskor (och hälbitarna med 1, 2 eller 3) eller sticka med grövre garn och stickor för att göra dem till större barn. Sömmen hamnar rakt under foten och bakpå hälen, så det gäller att sy mjukt. En skojigare modell med samma princip är Tågsockor på två stickor (finns i Värma varandra).
    Den andra modellen finns i Värma varandra och heter Eriks mjuka sockor — en liknande modell finns i Kärlek, nål och tråd.
    Hälsa mamma!

  12. Elisabeth Klefborg

    Tack för tipsen nu ska vi ta reda på vilken som är enklast att sticka. Mamma hälsar och tackar. Hon har stickat hela livet till släkt och vänner, men aldrig hört att man kan sticka sockor med 2 stickor. Nu lyser glädjen i hennes ögon igen. Vi önskar er alla stickare, EN RIKTIGT GOD JUL

    Svar till Elisabeth:
    God jul till er också! Vad underbart med glädjen i mammas ögon.

  13. Pingback: Inspiration | Kyrkkaffe

  14. Pingback: Inspiration: virkade koftor och västar | Kyrkkaffe

  15. Vilket jättebra mönster! Enkelt,snabbt och roligt! Två koftor gick just iväg till Zambia och jag gör gärna fler. Till och med lite sugen på att göra en till mig själv…

    Svar till Karolina:
    Roligt att höra! Den är ett litet ingenjörsmässigt mästerverk i all sin enkelhet eller hur?

  16. Pingback: Lite mer från Gambiapackandet | Kyrkkaffe

  17. Ulrika Hännestrand

    Jag visar gärna en bild på koftan jag gjort, och visar på en del ändringar i mönstret jag gjorde. Tex att jag bytte varv i hörnet och inte på en raksträcka. Finns det någon e-postadress att skicka bild och kommentarer till?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.