Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Hexagonkoftan

Någon som vill hjälpa till med att testa ett mönster? Det är den vidunderliga hexagonkoftan, som jag hittade hos amerikanska handarbetsbloggaren Sue på Cozy’s Corner, och som jag har översatt till Värma en liten. Blev det begripligt? Fungerar det? 

Om du provvirkar, så skicka gärna en bild eller en bildlänk — det vore roligt att se! 

***  

 

Ella i hexagonkoftan (foto: Magnus Aronson)

 

Hexagonkofta från Cozy’s Corner 

Amerikanska Sue, som skriver på handarbetsbloggen Cozy’s Corner, har skrivit ihop en beskrivning till en klassisk virkad babykofta som dyker upp i många olika varianter i den engelskspråkiga världen. Tack, Sue, för tillståndet att översätta och återge beskrivningen! 

En hexagon är en sexkantig figur, men just den hexagon som är utgångspunkt för den här lilla koftan är som en kvadratisk ruta med två extra sidor – för mycket yta för att kunna ligga platt, alltså, och det kan ge lite bryderier till att börja med. När man väl har fattat galoppen är det lätt som en plätt. Efter en första kofta enligt beskrivningen kan man börja experimentera med storlek: fler varv blir en större kofta, och vill man inte ha den vidare utan bara ha längre ärmar eller nederkant monterar man delarna och fortsätter sedan att virka runt, runt i ärmsluten eller fram och tillbaka nertill. Man kan också variera med olika sorters knapphål eller öglor, uddkant, hålvarv (med bara hålvarv blir den mycket lik en förvuxen mormorsruta), kragmodeller …Med en virknål som är lite grövre än på garnbanderollen blir koftan mjukare och lite mindre kompakt. 

Alltför grovt garn gör koftan lite otymplig, men annars går det bra att använda alla möjliga sorter – det är bara att anpassa antalet varv till den storlek som behövs. 

En färdig halva, en påbörjad.

Garn: till koftan på bilden användes ett mjukt, medelgrovt akrylgarn, drygt ett hekto 

Virknål: lite grövre än vad banderollen anger 

Virka 6 lm och slut till en ring med 1 sm.
Varv 1: Virka 3 lm (=1:a st), 2 st runt ringen, *2 lm, 3 st runt ringen*, upprepa * till * ytterligare 4 ggr, 1 lm, 1 sm i den översta av de 3 lm som utgör 1:a st.
Varv 2: 3 lm, 1 st i samma glugg, *st i varje st, 2 st om de båda lm, 2 lm, ytterligare 2 st om samma lm*, upprepa varvet ut och avsluta med 1 lm och 1 sm fäst i 1:a st.
Upprepa v 2 11 ggr eller tills kofthalvan är lagom stor. 

Virka en till likadan. 

Vik dem till varsitt L och sy ihop två sidor så att ett ryggstycke bildas. Sy sedan axel-ärm-sömmarna (lämna öppet en bit in mot halsen).

En hexagon vikt till ett L. Nu syns det att den är en halv kofta, eller hur?

Krage
Börja i ena framkanten och dra upp en ögla. Virka 3 lm (=1:a st), 1 st på samma plats, sedan st i varje st fram till sömmen, 2 st i varje st i skarven så att kragen kan vikas ner, st i varje st fram till andra sidan, 2 st i varje st i skarven och st i varje st fram till andra framkanten. Avsluta med en extra st i den sista.
Vänd och virka på samma sätt fram och tillbaka tills kragen är tillräckligt bred. Kontrollera så att den formar sig rätt och backa och gör om när det behövs.
Ta av garnet och fäst. 

Ärmar
Koftan på bilden är ganska vid och kort och har trekvartsärmar. För att få en kofta med långa ärmar, börja med att dra upp en ögla vid sömmen i ärmslutet och virka runt, runt till lagom längd. Gör gärna ett par minskningar på varje varv. Avsluta eventuellt med en picotkant. 

Knapphålsrad
Dra upp en ögla i koftans ena övre framkant och virka fm. När det är dags för första knappen, virka några lm, fäst slingan med en fm lika många st bort och prova så att knappen går igenom. Upprepa för alla knappar. Virka sedan ett eller ett par v med fm eller st. 

Knappar
Fäst ett bomullsband (tvättat och krympt) strax innanför kanten på avigsidan av det framstycke som inte har knapphål. Sy fast knapparna med sytråd genom både det virkade lagret och bandet. Kontrollera så att de hamnar rätt i förhållande till knapphålen.

Uppdatering: såhär blev Jennifers testvirkade åttavarvsvariant utan krage. Maja på Husmorsskolan visar sin virkning ungefär halvvägs och färdig. Johanna är klar med både krage och knappar. Och här är ytterligare en variant, med extra fin knäppning.