Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

Änglavästen

Hmmm, det här är kanske inget nytt mönster egentligen — det är bara ytterligare en variant på Femtimmarskoftan (och Treochenhalvtimmesvästen). Men eftersom resultatet ser annorlunda ut blev det ett nytt namn, både för okets (tänk på de där änglabokmärkena som är bara vingar och ett huvud) och de små molnens skull. Garnet är ett flerfärgat nystan Sport från Falkgarn. Ett hekto gick åt. Stickor nummer 5. Emelie som fyller ett år om två veckor passar bra i den, men jag skulle gissa att man kan använda den från ungefär tre månader.

Innan vi börjar: ett stort tack till alla syföreningsmedlemmar i Tibro pastorat som firade Internationella kvinnodagen tillsammans med mig igår. Vad många ni var! Och vilka smörgåsar! Och vilka tårtor! Och vad roligt det var att prata med er!

Såhär stickar man Änglavästen:

Ökning: sticka en maska i bakre maskbågen och en i främre
Omslag: lägg till en maska genom att lägga en baklängesögla om höger sticka

Lägg upp 47 m (detta är halskanten) och sticka rätstickning i 5 v.
Varv 6: 3 rm, *gör en ökning i nästa m, 2 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 61 m på stickan.
Varv 7–9: rm.
Varv 10: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 3 rm*, upprepa från * till * fram till sista 5 m, gör en ökning och sticka 4 m vanligt. Nu är det 75 m på stickan.
Varv 11–13: rm.
Varv 14: 4 rm, *gör en ökning i nästa m, 4 rm*, upprepa från * till * fram till sista 6 m, gör en ökning och sticka 5 m som vanligt.
Varv 15–17: rm.
Varv 18: 5 rm, *gör en ökning i nästa m, 5 rm*, upprepa till varvets slut.
Varv 19–21: rm.

Varv 22: dags att markera framstycken, ”axlar” och bakstycke. Fyra markörer behövs.
6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är det ena framstycket, som nu ska vara 20 m.
1 rm, 1 omslag, 6 r, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den ena axeln, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, *6 rm , 1 omslag*, upprepa från * till *, 5 rm, 1 omslag, upprepa från * till * 2 ggr, 1 rm, sätt fast markör. Detta är ryggen, som nu ska vara 37 m.
1 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm, 1 omslag, 1 rm, sätt fast markör. Detta är den andra axeln, som nu ska vara 23 m.
1 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 5 rm, 1 omslag, 6 rm. Detta är det andra framstycket.

Varv 23: rm.
Varv 24: rm, och gör en ökning i maskan före och efter alla markörer. Nu ska det vara 131 m totalt.
Varv 25: rm.
Varv 26: som v 24. Nu ska det vara 139 m totalt.
Varv 27: som v 23.

Sticka nu 22 rm, maska av 27 m (axel), sticka bakstyckets m, maska av 27 m (andra axeln) och sticka klart varvet.

Vänd och sticka 3 rm, am över framstycke, rygg och andra framstycket tills det är 3 m kvar och så 3 rm.  Fortsätt med rm på rätvarven och med 3 rm som början och avslutning på avigvarven i minst 15 cm (västen på bilden har så många varv som jag gissade att garnnystanet skulle räcka till). Avsluta med 8 v rm och maska av.

Virka snoddar att ”knäppa” västen med. En metod är att lägga garnänden på koftan, sticka virknålen ner och upp vid den rätstickade kanten, dra upp första öglan och virka luftmaskor till lagom längd. Ta av garnet med en ordentlig bit tillgodo (minst två gånger snoddens längd), dra det igenom sista maskan och trä det sedan hela vägen tillbaka till koftan. Fäst både ”starttråden” och ”sluttråden”. På det sättet blir fästet lite mer slitstarkt och snodden en aning kraftigare.

Knapphål? Vill du sticka en väst med knappar och knapphål? Lägg till 4 m vid uppläggningen och gör de rätstickade kanterna 5 m breda. Gör ett knapphål genom att maska av tredje och fjärde maskan på ett varv och sedan på nästa varv göra två omslag på samma plats, eller genom att sticka ihop 2 m och göra ett omslag direkt efter.

P.S. Om du testar mönstret och hittar något fel, så berätta gärna. Och om det fungerar bra, så skicka gärna en bild eller en bildlänk! D.S.