Sign up with your email address to be the first to know about new products, VIP offers, blog features & more.

En mobil syjunta

”Det finns bara två svenska sammansättningar där ordet junta används. Den ena är syjunta, och den andra är militärjunta. Det säger väl en del?”

Så sa en av de syföreningsenusiaster som jag intervjuade när jag höll på med Kärlek, nål och tråd. Hon var just syföreningsentusiast — för att en förening är en öppen och demokratisk anordning. Juntan, förklarade hon, är sluten. Farligt.

Det stämmer nog, men jag hade kontakt med en rad syjuntor också, och just de verkade vara väldigt öppna för andra människor och ta sitt ansvar för samhället på största allvar. Rödsö Missionsjunta i Finland, till exempel, och en grupp damer i Laxå.

När jag var i Nora i förra veckan fick jag en lapp om att Trådar — en mobil syjunta skulle komma dit. Det är ett allt annat än slutet projekt — Vi unga, Malmö högskola, Bygdegårdarnas riksförening, Studieförbundet Vuxenskolan och Riksutställningar är arrangörerna. I Nora har det varit ”workshop” nu i helgen, och så blir det utställning på Nora bibliotek lördagen den 11 klockan 13–17.

Och när vi ändå är inne på Nora: idag, onsdagen den 8 december, är det dags för terminens fjärde och sista stickcafé på biblioteket. Mellan fem och åtta. Jultema utlovas.