När Märta visade den här bilden kom jag att tänka på hur roligt det var när några fantastiska bullbakare skulle visa mig hur man får till snurror — det måste ha varit när jag gjorde någon av Kyrkkaffe-böckerna. De hade gjort samma rörelse tusentals gånger med degremsor i handen, och kanske hade de fått arbeta lite med den de första femtio gångerna, men sedan hade den blivit helt automatisk. Och så var det intervju utan deg i närheten, och vi satt och tittade på deras händer tillsammans och skrattade och skrattade. När det inte fanns någon degremsa gick det inte att minnas rörelsen eller förklara den!
Så fantastiska är händer.
Märta skriver: ”Ny snurra men samma recept som tidigare. Ska serveras i Sandsbro kapell på vår Mötesplats i morgon. Jag älskar dina recept.”
Då tar vi favoritreceptet en gång till!
***
ca 40 bullar/pojkar
jäsning: två gånger
Ugn: 200 grader, och passa noga
150 g smör
5 dl mjölk eller vatten
50 g jäst (gärna jäst för söta degar)
ev 1 ägg
1½ dl socker eller vit sirap
½ tsk salt
ev 1 tsk kardemumma
13 dl + 3 dl vetemjöl
fyllning:
smör
socker
kardemumma
ovanpå:
1 ägg
pärlsocker
flagad mandel
Smält smöret och rör ner mjölken i det. Smula ner jästen, rör så att den löser sig, rör ner övriga ingredienser och blanda till en slät deg. Täck den med en bakduk och låt den jäsa i 30 minuter.
Ta upp den jästa degen på bakbordet och knåda den ordentligt. Dela den i fyra delar och kalva ut dem till rektanglar, ungefär 25 x 35 centimeter. Bred lite smör på och strö över socker och kardemumma. Vik dem dubbla och skär dem i remsor, ungefär tre centimeter breda. Vrid varje dubbel remsa några gånger och snurra den till en bulle.
Lägg bullarna på bakplåtspappersklädda plåtar och låt dem jäsa under bakdukar till ungefär dubbel storlek — det brukar ta ungefär en halvtimme. Pensla dem med ägg och strö över pärlsocker och flagad mandel.
Grädda dem i 200 graders ugnsvärme tills de har fått fin färg som på Märtas bild. (Ibland står det i vetebrödsrecept att man ska grädda i 225 grader — det kan man göra, och då får man passa dem ännu mer noggrant!)
***
Tack Märta!