Kurs för blivande mammor i Sydafrika

Först måste jag be om ursäkt för en sak: att jag inte har låtit er ta del av min väninna Lindas nyhetsbrev tidigare. Det är riktigt dumt!

Linda och hennes familj bor i Jeffrey’s Bay i Sydafrika sedan ett par år. Innan dess bodde de i Malmö, och det var då jag lärde känna dem lite grann — Linda skrev på bloggen som jag hade på den tiden att hon hade tänkt bjuda mig på sitt födelsedagskalas eftersom det var ett stickcafé, och sedan var vi ju bara tvungna att ses.

Planerna på att flytta till Sydafrika hade hon och Mattias haft länge, och plötsligt var de färdiga att åka. Nu är Linda barnmorska på en klinik nära deras hem, och i höstas började hon och en kollega med kurser för blivande mammor där. Jag har bett om lov att berätta om dem i ett par blogginlägg, och här kommer det första. Tack, Linda!

***

Under några månader har det här energiknippet till barnmorska volontärjobbat på kliniken. Margot heter hon, och hon är delägare i en holländsk klinik som arbetar med graviditetskontroller men som också tar hand om hemförlossningar för kvinnor som vill föda hemma. Vi fyller år dagarna efter varandra, och vi firade med fika, flaggor och sång på kliniken.

Margot har hjälpt mig starta en speciell sorts gruppmödravård som hon själv har erfarenhet av från Holland.

Gruppmödravården heter ”Centering Pregnancy” i sin originalversion, men vi har modifierat den för att den ska passa kliniken.

En gång i månaden månad startar en ny grupp med 10–14 kvinnor som är ungefär lika långt gångna i sin graviditet. De träffas vid fem tillfällen och samtalar om olika teman: hälsosam livsstil, förlossning, amning, relationer och psykisk hälsa.

Kursen består mest av olika interaktiva gruppaktiviteter, men sista timmen är det också individuella kontroller av mor och barn.

Positiva effekter av den här sortens gruppmödravård:

* Kvinnan tar mer ansvar för sin egen hälsa

* Mindre risk för kejsarsnitt

* Mindre andel för tidigt födda bebisar

* Bebisen väger mer vid födseln

* Fler kvinnor kommer att amma

* De som ammar gör det under en längre period

* Mer kunskap

* Kvinnorna är bättre förberedda inför förlossningen

* Kvinnorna är nöjdare med vården de får

* Kvinnorna upplever mindre stress

* Färre blir deprimerade

När vi besökte Philani i Khayelitsha i Kapstaden berättade läkaren Ingrid le Roux att andelen kvinnor som får en förlossningsdepression är 30% i deras område.

30%!

Motsvarande siffra i Sverige är 8–15%.

Jag har inte hört någon statistik från Jeffrey’s Bay med omnejd, men jag är rädd att det kan vara höga siffror också här och har talat flera gånger med vår sjuksköterska Lynette om att vi borde införa screening med EPDS (= Edinburgh Postnatal Depression Scale).

Som det är nu jobbar Lynette över med upp till tre timmar varje dag och är fullbokad flera månader framöver. Så vi avvaktar med att införa detta tills vi har anställt ytterligare en sjuksköterska på kliniken.

Sammantaget har vi väldigt stora förhoppningar på denna gruppmödravård. Ja, det är innebär mer jobb och förberedelser för mig som barnmorska, men det har så många positiva effekter! Inte minst för gemenskapen som uppstår kvinnorna emellan.

Det är fantastiskt att se hur den som inte är så bra på engelska får hjälp med stavning av den som sitter bredvid. Och att hela gruppen väntar på varandra när det är dags för de individuella kontrollerna, så att de kan följas åt på vägen hem.

Och när vi gjorde ultraljud på en kvinna och upptäckte tvillingar, så var hennes första reaktion att rusa ut ur rummet och berätta för de andra gruppdeltagarna. Härligt!

***

Tack Linda! Visst blir man glad av att läsa om detta? Mer om kursens innehåll kommer en annan dag!